Ekonomija     | 18.11.2019. 15:08 |

Vlada Brčkog dala suglasnost na Memorandum s ciljem ekonomskog razvitka

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. studenoga (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH jednoglasno je usvojila zaključak kojim daje suglasnost na Memorandum o razumijevanju za realiziranje Inicijative između STUDEN & CO Holding GmbH i Vlade Distrikta i prosljeđuje ga Skupštini Brčko distrikta BiH na razmatranje i potvrđivanje.

Gradonačelnik će prema zaključku donesenom na sjednici održanoj u ponedjeljak u Brčkom potpisati Memorandum nakon potvrđivanja od strane zastupnika u Skupštini Distrikta, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

U obrazloženju zaključka navedeno je kako Vlada ponuđenu listu projekata smatra okvirnom te da se ona može reducirati i mijenjati vodeći računa o interesima Brčko distrikta BiH za realizaciju određenih projekata s ciljem ekonomskog razvitka. Navedeno je kako prioritet trebaju biti projekti koji su od gospodarskog značaja, a to su prije svega slobodne zone.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je cilj Memoranduma stvaranje uvjeta za ekonomski razvitak te infrastrukturnih preduvjeta i pravnog okvira za realizaciju projekata i investiranje u Distriktu.

Memorandum je na današnjoj sjednici Vlade odobren nakon što je Skupština dala svoje preporuke u vezi s prvobitnim tekstom, a on sadrži okvirnu listu projekata u vrijednosti od oko 500 milijuna maraka i predviđeno je zaposlenje za 4 000 ljudi.

"Kada je riječ o okvirnim projektima, na prvom mjestu su slobodne zone. Radi se o prijedlogu da to budu dvije slobodne zone na prostoru Distrikta, a tu su i drugi projekti koji bi trebali osigurati kvalitetniji život na ovim prostorima poput ulaganja u zdravstvo, turizam, ugostiteljske komplekse, a značajna je i lokacija Ficibajera. Inicijativa je sveobuhvatna i njenom realizacijom doprinijet ćemo da na uspješnom primjeru ostvarimo i druge koje će omogućiti ekonomski razvitak Brčko distrikta BiH", kazao je gradonačelnik Milić.

Dodao je također da je ovo prigoda za podizanje optimizma, koji se po njegovim riječima na prostoru Distrikta posljednjih godina izgubio.

"Mislim da je ovo šansa da čitavu situaciju u našoj lokalnoj zajednici preokrenemo u jednom pozitivnom pravcu, da ljudi više ne razmišljaju o odlasku iz Brčkog nego o stvaranju obitelji, o životu na ovom prostoru, a to možemo postići tako što ćemo omogućiti radna mjesta i kvalitetniji život općenito, a upravo je to predmet ove Inicijative. SCO grupacija najveći je izvoznik iz BiH i riječ je o ekonomskom gigantu i veoma ozbiljnoj Inicijativi", istaknuo je Milić.

Gradonačelnik je pojasnio kako su u Memorandumu navedene konkretne obveze kada je u pitanju Vlada, a to su formiranje stručnih timova, analiza zakonskog okvira i prostorno-planske dokumentacije te stvaranje preduvjeta za realizaciju projekata koji će na temelju ugovora ući u daljnju razradu.

"Ova točka na sjednici Vlade bila je prigoda da se osvrnemo na dosadašnje poslovne inicijative koje su bile upućivane prema institucijama Brčko distrikta BiH. Izraženo je nezadovoljstvo u pogledu pristupa dogovaranju s potencijalnim investitorima, a navedeni Memorandum bi mogao poslužiti kao prekretnica u tom smislu jer je riječ o stvaranju uvjeta za realizaciju investicija na prostoru Distrikta pod jednakim uvjetima za sve. Potencirano je da u narednom razdoblju po istoj matrici planiramo i ostale poslovne inicijative upućene prema Distriktu kako bismo omogućili što liberalniji zakonski okvir za njihovu realizaciju. Ovo je dobra šansa i nadam se da ćemo na prvoj narednoj sjednici Skupštine imati odobrenje za potpisivanje Memoranduma, a onda slijedi razdoblje intenzivnog rada na stvaranju preduvjeta za realizaciju inicijativa", zaključio je Milić.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Vlada Brčkog: Za program samozapošljavanja u poljoprivredi 500 hiljada maraka

Vlada Brčkog odobrila 87.240,00 KM neprofitnim organizacijama

Brčko:Utvrđena visina naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti