Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 16:01 |

BPK - Protiv korupcije uspostavom registara o zaposlenim i imenovanim licima

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. novembra (FENA) - U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde u toku je uspostava registara o zaposlenim i imenovanim licima u BPK. Ove aktivnosti kantonalna Vlada realizuje uz podršku Misije OSCE-a, a očekivanja su da će registri biti uspostavljeni do kraja godine.

Premijerka BPK Aida Obuća pojašnjava da je Vlada nedavno usvojila odluke o uspostavi registara, ali da to ipak ide teže nego što se očekivalo. Iako dužni, svi još nisu dostavili tražene podatke.

- Ovakav registar je uspostavljen u Kantonu Sarajevo i uz BPK, još dva kantona su izrazila spremnost da sačine regisar koji bi bio javan i dostupan svim građanima. Obuhvatit će sve zaposlene u BPK, uključujući i javna preduzeća i ustanove, kao i firme čiji je kapital u državnom vlasništvu preko 50 posto. Oni su obavezni dati relevantne podatke koji će se naći u registru, od zaposlenja do primanja odnosno svih naknada. Nažalost, moram istaći da nismo ažurni u tome, jer većina institucija se nerado odlučuje da dostavi te podatke - kazala je Obuća.

Dodala je da su odluke o uspostavi registra usvojene da bi se transparentnije radilo i taj rad bio dostupan javnosti na način kako je to predviđeno.

- Te aktivnosti radili smo u saradnji s Timom za borbu protiv korupcije uz podršju Misije OSCE-a u BiH, koja se ogledala dvostruko. Prije svega, podrška je bila u aktima koje je Vlada BPK Goražde trebala da donese a sa druge strane u obećanju da ćemo mi dobiti softver koji će sve pratiti ove aktivnosti i to besplatno. Nadam se da ćemo do kraja ove godine okončati ovaj projekat i u novu godinu ući s novim tehnologijama i novim transparentnijim mogućnostima u borbi protiv korupcije - kazala je premijerka BPK Goražde.

Svi organi, uprave i institucije, dužne su dostaviti podatke ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde, u skladu s uputstvom koje je sačinilo ovo ministarstvo.

Resorna ministrica Nataša Danojlić naglašava da nema smetnji da ovi podaci budu javni i u smislu zaštite ličnih podataka, što potvrđuje dopis Agencije za zaštitu ličnih podataka dostavljen Kantonu Sarajevo, prilikom uspostave registra.

- Mišljenje  Agencije glasi da, bez obzira na odluku, navedeni obim i vrstu podataka, po svom karakteru oni ne predstavljaju podatke koji trebaju biti sakriveni od javnosti, osim za radna mjesta koji po prirodi posla to zahtijevaju, u cilju zaštite integriteta posla i života izvršioca kao što je primjer u vezi istrage krivičnih djela. Tako da samo uprava policije ima po osnovu ovog zaključka opravdanje, da njeni podaci ne budu javni - pojasnila je Danojlić.

Dodala je da su svi ostali dužni dostaviti podatke i da ne vidi nijedan razlog da se ta obaveza ne ispuni.

- Iako zaposlenici navode da mogu imati štetne posljedice zbog davanja njihovih podataka, po osnovu mišljenja Agencije, iste ne mogu nadjačati javni interes u pogledu ostvarivanja principa transparentnosti rada subjekata i javnog sektora. Dakle, ukoliko neko kaže da se ne ide u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka to nije istina. Želimo da sve to učinimo transparentnim i upoznamo javnost u BPK sa zaposlenim i imenovanim licima te njihovim primanjima - kazala je ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde.

Vlada BPK zadužila je ovo ministarstvo i Tijelo za sprječavanje i borbu protiv korupcije Vlade BPK da koordinira aktivnosti s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misijom OSCE-a u BiH kako bi se obezbijedila aplikacija, odnosno softver za uspostavljanje Registra zaposlenih u javnom sektoru, Registra imenovanih lica i Registra javnih nabavki.  Nabavku ovog softvera finansiraće OSCE, čime će se steći uslovi da se uz ove softvere stavi u funkciju i softver koji je donirala Agencija za borbu protiv korupcije u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

ZDK dobio registre zaposlenih i imenovanih, u toku izrada Zakona o imovini nosilaca javnih funkcija

Županija posavska dobiva Ured za borbu protiv korupcije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana