Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 18:21 |

Sarajevo - Počeo peti međunarodni kongres 'Djeca - Stubovi svijeta'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Višednevni međunarodni kongres „Djeca - Stubovi svijeta“ otvoren je večeras u Sarajevu u organizaciji istoimenog udruženja iz Bosne i Hercegovine. Centralna tema je „Etika u filozofiji življenja - borba za čovjeka u ljudskom biću“.

 Od 18. do 22. novembra, učesnici Kongresa  će na zasebnim radnim stolovima razmatriti teme: „Etika poslovanja - Stop korupciji“, „Ja, učenik, moj korak u Evropsku uniju“, „Moral, znanje - dar, dug domovini“, „Ubojito sredstvo u džepu maloljetnika“ i „Respekt prema roditeljima i starijim osobama“.

Cilj je da Kongres čiji najbrojniji učesnici, zbog mlade životne dobi, nazivaju ovaj događaj i kongresom tinejdžera, ukaže porukama njihove i starijih  generacija na potrebu njegovanja univerzalnih ljudskih vrijednosti, na prava mladih, na kojima počiva budućnost društva, da žive i odrastaju u slobodnom i zdravom okruženju, u okrilju zdrave porodice, škole i društva općenito, kao i da vlastitim primjerom i marljivim zalaganjem ukazuju na vrijednosti lijepog odgoja, obrazovanja i na svevremene vrednote da čovjek u svakoj situaciji treba da ostane - čovjek.

- Mi, mladi, aktivno ćemo tragati za odgovorima na pitanja definisana u temi i podtemama Kongresa - poručili su učesnici.

Kongres je otvorio prof. Marko Brkić riječima da je dijete „nešto što smo svi mi, što nas povezuje“ te podsjetio na davne riječi jednog crnog američkog pastora da je njegova vizija svijeta okruženje u kojem njegova djeca neće biti promatrana po boji kože, već po njihovoj osobenosti i karakteru.

Predsjednica Udruženja „Djeca - Stubovi svijeta“ Fatima Hukić poručila je učesnicima da dostojanstveno koračaju ka prosperitetu, istini i drugim univerzalnim vrijednostima jer odrasli, kako je dodala, vjeruju u njih.

Kazala je mladim učesnicima da se bore za prosperitet svakog djeteta te istrajavaju da sadašnja i buduća naučna dostinuća budu na dobrobit čovječanstva.

- Školujte se i činite sutra, kad uđete u svijet odraslih, da i druga djeca budu sretna, ne samo vaša - poručila je Hukić.

Izrazila je nadu da će aktivnosti udruženja i sama poruka da su djeca stubovi svijeta uroditi plodovima kao što su dijalog čovjeka s čovjekom bez obzira na međusobne razlike te uspjehom borbe za čovjeka u ljudskom biću. To će biti najteža borba u 21. stoljeću, ocijenila je Hukić. 

Budući da je Kongres organiziran u partnerstvu s Evropskom unijom u BiH, učesnicima se tokom otvorenja obratila i Jamila Milović - Halilović, glasnogovornica Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH. 

Ona smatra da je asocijacija „Djeca - Stubovi svijeta“ fantastičan primjer udruženja temeljenog na univerzalnim vrijednostima.

Podsjetila je na aktuelno obilježavanje 30. godišnjice od ustanovljenja Konvencije o pravima djeteta, dokumenta koji svakom djetetu omogućava da bude  dijete, kako je navela, da ima pravo na zdravstvenu zaštitu, priliku za obrazovanje i na slobodno izražavanje.

- Vi ste budućnost, potencijal ove zemlje, to nije fraza - poručila je ona mladim učesnicima Kongresa i podsjetila da Bosna i Hercegovina treba da ispuni još mnogo uvjeta na putu ka Evropskoj uniji. Ona je ohrabrena, dodala je, što se mladi ljudi, na ovom kongresu bave temama dovoljno složenim i za odrasli svijet - etikom, borbom protiv korupcije, procesom pridruživanja vlastite države evropskim integracijama i drugim važnim pitanjima.

 Kongres nastavalja rad sutra, a završni događaj bit će čitanje zaključaka i poruka djeci svijeta prilikom boravka mladih u sjedištu Evropske unije u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana