Ekonomija     | 19.11.2019. 10:08 |

Bečko ekonomsko vijeće predstavilo strategiju "Beč 2030"

FENA Saopćenje

BEČ, 19. novembra (FENA) - Bečko ekonomsko vijeće (Vienna Economic Council) predstavilo je strategiju "Beč 2030" i predložilo mjere za narednih deset godina u oblastima kao što su obrazovanje, digitalizacija, istraživanje, infrastruktura i zaštita životne sredine.

U planu je ukupno 100 projekata od kojih će neki biti realizovani već početkom 2020. godine.

U projekte spremne za realizaciju spadaju Centar za cyber sigurnost, Centar za pružanje usluga stručnjacima koji rade u Beču kao i Agencija za akreditaciju medicinskih proizvoda.

Centar za cyber bezbjednost okupit će pod jednim krovom sve firme koje se bave zaštitom podataka i cyber sigurnošću. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa Bečkim univerzitetom, Tehničkim univerzitetom i austrijskim Institutom za nauku i tehnologiju.

Centar za pružanje usluga stručnjacima koji su na radu u Beču povezuje osobe iz inostranstva sa institucijama u Austriji kako bi im se olakšao postupak dobijanja boravišnih dozvola, dozvola za rad i slično. Budući da Beč teži da se pozicionira kao metropola zdravstva, bit će osnovana Agencija za registraciju medicinskih proizvoda kao što su stentovi ili implantati.

U narednoj deceniji Beč će i dalje biti jedna od najpoznatijih evropskih kulturnih metropola. Uz program "Cult Tech Accelerator" zainteresovani start-upovi koji su u oblasti kulture već napravili značajne pomake i pronašli različita inovativna rješenja se pozivaju da dožive kulturno nasljeđe Beča.

Član Gradske vlade zadužen za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodne odnose Peter Hanke je naglasio da se Beč ovom strategijom fokusirao na sve teme u kojima prednjači. Beč želi da ponudi odgovore na izazove koji nas očekuju - počev od klimatskih promjena do digitalizacije, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana