Svijet     | 19.11.2019. 10:10 |

Kina: Hong Kong nema pravo odlučivati o ustavnosti zakona o nošenju maski

FENA Internet

ŠANGAJ, 19.novembra (FENA)  - Najviše kinesko pravosudno tijelo saopćilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na osnovu mini- ustava Hong Konga pa tako ni o zakonu koji se odnosi na uvođenje zabrane nošenja maske na licu.

Kinesko državno vijeće, odnosno kabinet vlade, postavio je Tang Ping-keunga, poznatog i kao Chris Tang, za novog šefa policije u Hong Kongu, prenosi Xinhua.

Imenovanje je uslijedilo nakon povlačenja Stephena Loa s te dužnosti.

"O tome jesu li zakoni koji se odnose na Posebnu administrativnu regiju Hong Konga u skladu Osnovnim pravom Hong Konga može odlučiti jedino Stalni odbor Nacionalnog kongresa", kazao je u saopćenju Yan Tanwei, glasnogovornik komisije za zakonodavna pitanja Stalnog odbora kineskog Nacionalnog kongresa.

"Niti jedna druga vlast nema pravo donositi presude i odluke", dodaje Yan.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je u ponedjeljak Visoki sud u Hong Kongu presudio da je neustavan zakon o zabrani nošenja maski za lice iz vremena kada je taj grad pod kineskom kontrolom bio britanska kolonija.

Sud je odlučio da je taj zakon u suprotnosti sa "osnovnim zakonom", mini-ustavom Hong Konga, pod kojim je grad 1997. godine vraćen pod kinesku vlast, prenosi Reuters.

U odluci suda se navodi da zabrana nošenja maski za lice krši osnovna prava u većoj mjeri nego što je razumno potrebna za postizanje svoje svrhe, prenosi AP.

Vlada Hong Konga, koja se suočava sa višemjesečnim i vrlo nasilnim protestima, prošlog mjeseca je iskoristila ovlaštenja  iz zakona o vanrednim situacijama kako bi uvela zabranu nošenja maski za lice.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta