Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 11:57 |

Prihvaćen Izvještaj o realizaciji eksterne mature u općim gimnazijama TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 19. novembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Izvještaj o realizaciji eksterne mature u općim gimnazijama Tuzlanskog kantona u školskoj 2018/2019. godini.

Prosječna ocjena mature je skoro na istom nivou u zadnje tri godine, a razloge stabilizacije prosječne ocjene treba tražiti u standardizaciji postupaka izrade testova, te efikasnije organizacije eksternog dežuranja i praćenja.

Iz ovog izvještaja se vidi da pet od 10 predmeta imaju veću vrijednost prosječne ocjene nego prošle godine. To se naročito odnosi na porast prosječne ocjene iz historije (3,30 na 3,92), filozofije (3,67 na 4,26) te biologije (3,29 na 4,70). Kod ostalih izbornih predmeta je došlo do neznatnog pada vrijednosti prosječnih ocjena.

Najveći pad u prosječnoj ocjeni su kod sociologije (4,52 na 3,20), BHS jezik (4,18 na 3,25), te hemije (sa 3,88 na 3,4). Prosječne ocjene fizike i matematike u zadnje 2-3 godine su veoma ujednačene (od 3,01-3,04 odnosno 4,08 – 4,09).

Ekstremna situacija je kod geografije gdje se posljednje četiri godine pokazuje konstantan pad prosječne ocjene (od 4,01 do 2,82). Prosječna ocjena TOZ za period 2006-2019. je 3,75, a ove godine je 3,39 što je manje za 9,6 posto od prosjeka. 

Prosječna ocjena mature za period 2006 -2019 je 3,92, a ove godine je 3,44 što je, u odnosu na prosjek mature, manje za 12,24 posto.

-Iz podataka navedenih u ovoj informaciji može se vidjeti da i dalje postoji velika razlika u prosječnim ocjenama mature u gimnazijama/gimnazijskim odjeljenjima TK. Podaci govore da se taj debalans stvara već nekoliko godina zbog slabih rezultata u istim školama TK. Ovo treba biti poticaj nadležnim da se pokrene pitanje analize kvaliteta rada u tim školama u odjeljenjima općih gimnazija, kao pitanje donošenja adekvatnih mjera za poboljšanje ovog neodrživog stanja - navedeno je u saopćenju Vlade TK.

Može se konstatirati i da, kako se dodaje, raspodjela izbora učenika izbornih predmeta ide u prilog tvrdnji da se učenici opredjeljuju za izborna područja u skladu sa afinitetima i potrebama tržišta, jer je snažniji interes učenika za predmetnim grupama, koje podržavaju hod prema tehničkim i medicinskim usmjerenjima i zanimanjima.

Kako se ističe, već duži niz godina, ne stoji tvrdnja da se učenici opredjeljuju za "lakše“ predmete. I pored toga, u gimnazijama TK i dalje treba puno raditi na jačanju svijesti o pravovremenoj profesionalnoj orijentaciji, u skladu sa afinitetima i potrebama učenika i potrebama tržišta rada kako u zemlji tako i van nje.

Ističe se također da gimnazije Gradačac, "Meša Selimović“ Tuzla i Srebrenik imaju najviše natprosječnih ocjena. Te škole imaju težak zadatak da održe visok kvalitet, a ostale škole da definišu strategije za popravljanje rezultata na slijedećoj maturi.

Kantonalna vlada je danas na sjednici JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD Rudnici uglja „Kreka“ d.o.o. Tuzla dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja na eksploatacionim poljima "Sjeverna sinklinala“ i "Južna sinklinala“ koja se nalaze na područjima općina Živinice, Lukavac, Tuzla i Kalesija na period od trideset godina.

Današnjom odlukom utvrđene su jednokratna i tekuća koncesiona naknada, kao i obaveza koncesionara da prije zaključenja Ugovora dostavi bankovnu garanciju u iznosu od 1.600.000,00 KM, od čega 400.000,00 KM se odnosi na jednokratnu, a 1.200.000,00 KM na tekuću koncesionu naknadu. Kao koncesor je određeno Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, koje će, nakon odobrenja ugovora od strane Komisije za koncesije TK, zaključiti ugovor sa koncesionarom.

Također, Vlada je upoznata sa Informacijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o zahtjevu privrednog društva “EEH – HIDROENERGIJA” d.o.o Gračanica za produženje roka izgradnje i puštanja u komercijalni rad objekta minihidroelektrana na rijeci Spreči u Donjoj Orahovici, Grad Gračanica, te do sada provedenom postupku dodjele koncesije u skladu sa potpisanim ugovorom.

Ovlašten je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da potpiše aneks ugovora o koncesiji s produženjem roka izgradnje i puštanja u rad objekta minihidroelektrane za još godinu dana, odnosno do 03.11.2020. godine, uz upoznavanje koncesionara da dalje produženje ugovora neće biti moguće bez plaćanja godišnje koncesione naknade, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta