Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 11:56 |

Potpisan Memorandum o razumijevanju između ombudsmana BiH i Turske

FENA Saopćenje

ISTANBUL/SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur i Ombudsman Turske Şeref Malkoç potpisali su danas u Istanbulu Memorandum o razumijevanju između dviju institucije.

Cilj Memoranduma o razumijevanju jeste da stvori organizacione uslove za saradnju dviju institucija u oblasti zaštite prava građana, postupanja po žalbama i drugim aktivnostima koje se odnose na zadatke i svrhe rada svake od njih i na taj način doprinese zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Memorandumom se uspostavlja okvir za razvoj partnerske saradnje strana potpisnica kroz razne vidove aktivnosti i pomoći u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana, kao i razmjenu informacija i međusobne konsultacije u realizaciji projekata i programa, organizovanja uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka, radionica, te drugih aktivnosti.

Memorandum predviđa da će se saradnja zasnivati na principima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti, zajedničkog planiranja i usklađivanja aktivnosti, obostranog interesa, međusobnog informisanja i autonomnosti obje strane, saopćeno je iz  Ombudsmana za ljudska prava BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'