Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 11:55 |

Duraković: Đacima u osnovnim školama zabraniti upotrebu mobitela i tableta

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković danas je na sjednici uputila inicijativu da se provedu javne konsultacije u vezi sa  eventualnim predlaganjem zakona o zabrani upotrebe bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela ili tableta, u osnovnim školama.

Duraković je kazala da je u francuskom parlamentu usvojen nacrt zakona o zabrani korištenja mrežnih uređaja, mobitela i tableta u osnovnim školama te da u Švedskoj i Danskoj odavno postoji takav zakon.

- Smatram da bi bilo krajnje neophodno i kod nas implementirati istu zakonsku odredbu. Ovo je jedan od reformskih poduhvata koji bi itekako uticao na kvalitet nastave i nastavnog procesa u osnovnim školama - kazala je.

Pojasnila je da mnogobrojna istraživanja pokazuju koliko je prekomjerno korištenje mobitela, tableta i drugih tehnoloških uređaja štetno za djecu uzrasta od 6 do 14 godina i koliko to smanjuje njihovu koncentraciju, produktivnost i motoričke sposobnosti da akceptiraju i primjene naučeno znanje koje se pruža u osnovnim školama.

- Dodatno, istraživanja pokazuju kako su učenici kojima se zabranila upotreba mobilnih uređaja na nastavi imali daleko bolje rezultate na testovima znanja - istakla je.

Također je dodala da bi ta zabrana znatno smanjila statusne razlike među djecom, u pogledu jako skupih mobilnih uređaja koje neka djeca koriste od najranijeg uzrasta, dok druga djeca nažalost nemaju dovoljno novca ni za svakodnevnu užinu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!