Kultura     | 19.11.2019. 12:55 |

Poznata imena članova žirija 14. Pravo Ljudski Film Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Ovogodišnji 14. Pravo Ljudski Film Festival bit će održan od 27. novembra do 2. decembra, kada će u Sarajevo donijeti uzbudljivu i odvažnu selekciju kreativnog dokumentarnog filma - od najnovijih radova mladih reditelja
do neprevaziđenih dokumentarnih klasika.

Dio selekcije je i takmičarski program extra muros, posvećen filmovima nove generacije autora koji istražuju granice forme dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog izraza, saopćeno je iz Udruženja Pravo Ljudski.

Selektor programa extra muros je Diogo Pereira, filmski autor i fotograf koji radi na relaciji Lisabon – Sarajevo, a o najboljem filmu takmičarskog programa odlučivat će međunarodni žiri u sastavu: Greg de Cuir Jr, Andrés Duque, Adrianna Quena, Ivana Kvesić i Jelena Maksimović.

Na 14. PLJFF dolazi direktorica omladinskog filmskog festivala Schweizer Jugendfilmtage u Zurichu Ivana Kvesić, koja radi i kao selektorica međunarodnog takmičarskog
programa Internationale Kurzfilmtage Winterthur, te programa open-air kina Film am See
omladinskog kulturnog centra Rote Fabrik Zurich.

Diplomirala je na Univerzitetu u Zurichu i trenutno studira na programu HyperWerk – postindustrijski dizajn u Baselu. Članica je Odbora SWAN-a (Audiovizuelna mreža žena Švicarske).

Jelena Maksimović se kao članica žirija vraća na PLJFF nakon što je u Sarajevu prošle
godine sa korežiserom Dušanom Grubinom predstavila film "Taurunum Boy". Maksimović je također održala filmsku radionicu PLJFF "Ko je vidio video?!" 2016. godine. Kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na festivalima u Cannesu, Veneciji, Berlinu, Locarnu, Rotterdamu, Torontu, Sarajevu... Maksimović trenutno završava svoj drugi dugometražni film "Domovine" koji se bavi pitanjima vremenske i prostorne transgresije, ženskim iskustvima u ratu i miru, položajem žena u borbi i patrijarhatu.

Ove godine na Festivalu je i dvoje dokumentarista iz Venecuele. Adrianna Quena je
venecualanska dokumentaristkinja i aktivistkinja koja živi i radi u Barceloni. Diplomirala je dokumentarni film i jezičnu umjetnost, a od tad istražuje ekopolitičke teme kao što su
postekstraktivizam, industrija hrane i identiteti dijaspore. Njeni hibridni radovi promišljaju film kao čin koji ispiriše na razgovor međusobno udaljene aktere. Quena je profesorica na Escola Catalana de Cinematografía, a sarađuje sa Centrom za audiovizuelna istraživanja i
produkcijom Hangar. Trenutno radi na postprodukciji svog prvog dugometražnog filma
"Koita".

Španski reditelj venecuelanskog porijekla Andrés Duque djeluje u polju nefikcijskog filma sa snažnim esejističkim izrazom. Njegov debitantski rad "Iván Z" bavi se kultnim rediteljem Ivánom Zuluetom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja (Punto de Vista, Cinéma du Réel, Dokufest, Unicorn Awards, Goya Awards), a izlagao je u kulturnim centrima i muzejima u Barceloni, Beču, Moskvi i Sankt Petersburgu.

Njima će se u odabiru najboljeg filma 14. PLJFF pridružiti i Greg de Cuir Jr , nezavisni
selektor, autor i prevodilac koji živi i djeluje u Beogradu. De Cuir je doktorirao na filmu
jugoslovenskog crnog talasa. Autor je retrospektive "Black Light" za Locarno Film Festival koja tokom ove i iduće godine gostuje u Zurichu, Amsterdamu, Madridu i drugim evropskim gradovima. U novembru ove godine organizirao je prvu retrospektivu Želimira Žilnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, u sklopu londonskog filmskog centra Close-up i agencije LUX.

Kao i svake godine, najbolji film selekcije extra muros bit će objavljen zadnjeg dana Festivala, kada će se saznati i ime dobitnika te biti dodijeljena glavna nagrada.

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!