Stranačke aktivnosti     | 19.11.2019. 13:11 |

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

FENA Saopćenje

Klub SDA: Podržavamo zahtjeve sindikata, Vlada im mora podići osnovice plate

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo podržava opravdane zahtjeve sindikata radnika javnog sektora u KS za povećanje osnovice plate sa 315 na 330 KM.

Budžet Kantona Sarajevo je u permanentnom rastu. U nacrtu, planiran je veći budžet za 30 miliona. Imajući u vidu da je u 2019. od nacrta do rebalansa budžet porastao sa 940 na milijardu i 55 miliona, te da se značajno povećanje može očekivati ponovo, ukazuje da KS ima novca.

Odluka premijera Edina Forte da brutalno odbije zahtjeve sindikata radnika u javnog sektoru za povećanjem plate, pokazuje da ova Vlada ne brine o obrazovanju, zdravstvu i ostatku javnog sektora u KS.

Sve što je Fortina vlada uradila za obrazovanje bili su neustavni zakoni s ciljem političke kontrole, a sve što su uradili za zdravstvo jeste neprestana haranga protiv doktora i izigravanje zdravstvenih radnika, zbog čega je i došlo do štrajka u KS.

Ukoliko Fortina vlada odbije ovaj prijedlog o povećanju plata u javnom sektoru, bit će potpuno opravdano da i ostali radnici u javnom sektoru, a ne samo zdravstveni radnici, izraze svoje nezadovoljstvo kroz druga sindikalna sredstva.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO SDA

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana