Regija     | 19.11.2019. 13:56 |

Brojne primjedbe Srbiji u izvješću EK o vladavini prava

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 19. studenoga (FENA) - Srbija mora ubrzati reforme na području neovisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala, poruke su Europske komisije (EK) u drugom ovogodišnjem izvješću o stanju vladavine prava u Srbiji. 

 Pozivajući se na uvid u izvješće EK, koje je prošli tjedan upućeno zemljama članicama, Radio-televizija Srbije (RTS) navodi da je "Srbija postigla napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama, ali se u drugima suočava s ozbiljnim kašnjenjima".

 U izvješću je posebno istaknuta zabrinutost položajem novinara koji su izloženi prijetnjama, zastrašivanju i nasilju. Ukazano je da treba biti osnažena neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije kako bi se omogućilo da ta institucija štiti medijski pluralizam, uz ovlasti da izriče sankcije za programske promjene koje narušavaju programski sadržaj predviđen dozvolama za emitiranje.

 U dijelu izvješća o poglavlju 24, EK je ukazala na pozitivne korake u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv kibernetičkog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca, uz očekivanje da će sve to "pridonijeti boljem učinku u borbi protiv organiziranog kriminala", te aktivnijem pristupu u financijskim istragama i oduzimanju protuzakonito stečene dobiti.

 U kontekstu novog izvješća EK rasprava o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom počet će ovog tjedna, na razini radnih skupina za proširenje EU.

 Srbija trenutno ima četiri poglavlja tehnički spremna za otvaranje. Prema izvješću RTS-a, diplomatski izvori u Bruxellesu ocjenjuju realnim da u prosincu budu otvorena jedno ili dva poglavlja.

 Najbolje šanse za otvaranje daju se poglavlju 4 o slobodnom kretanju kapitala, te poglavlju 2 o slobodnom kretanju radnika, dok su u proceduri odlučivanja i poglavlje 21 o transeuropskim mrežama i poglavlje 14 o politici prometa.

 Srbija je u lipnju ove godine otvorila poglavlje 9 - financijske usluge, otvorivši time ukupno 17 poglavlja. Beogradu je tada ukazano da će brzina približavanja članstvu u Uniji ovisiti poglavito o reformama u poglavljima vladavine prava i temeljnih sloboda, uz naznake kako "EU očekuje da se u ključnim reformama vide opipljivi rezultati", prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom