Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 14:43 |

CCI - Nema parlamentarne kontrole nad trošenjem državnog novca

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju najavu skorog konačnog konstituisanja komisija Parlamentarne skupštine BiH i nastavka rada državnog parlamenta, ali osuđuju relativiziranje tog čina i svaki mogući nastavak blokade rada Parlamenta.

- Dosadašnja blokada rezultirala je, između ostalog, neprihvatljivim, dugotrajnim, izostankom, za svaku državu izuzetno važne, parlamentarne kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od državnih i javnih institucija čime je dodatno proširen prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu - navode iz CCI.

Podsjećaju da su Ured za reviziju institucija BiH i Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, nakon izvještaja o finansijskoj reviziji za 2017. objavili i izvještaje za 2018. No, zbog nekonstituisanja i nerada parlamentarnih komisija odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, oni nisu razmotreni u parlamentima, niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom, niti su parlamenti donijeli odgovarajuće zaključke i uputili ih vladama, s ciljem sankcionisanja onih koji su loše radili i poboljšanja stanja u revidiranim institucijama.

 - Radi se o obesmišljavanju rada ureda za reviziju i o blokadi, za razvoj demokratije i pravne države, i za uspostavu sistema u kome se javni novac troši odgovorno i efikasno, u interesu građana, izuzetno važnog mehanizma.
Stoga je potrebno, smjesta, prekinuti sa neodgovornim ponašanjem političara, i ne samo formalno formirati komisije i zakazivati njihove i sjednice parlamenta, nego  ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizovati bar dio štete načinjene neradom - saopćili su iz CCI-ja.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo