Svijet     | 19.11.2019. 14:30 |

Poljska želi veću ulogu države u ekonomiji i sudske reforme

FENA Internet

VARŠAVA, 19. novembra (FENA) - Poljski premijer predstavio je danas planove za jačanje uloge države u ekonomiji i veće reforme pravosudnog sistema zbog čega se zvanična Varšava sukobila partnerima iz Evropske unije.

Mateusz Morawiecki rekao je parlamentu da će vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) nastaviti povećavati udio poljskog kapitala u vlasništvu domaćih kompanija i obećao više socijalne potrošnje, javio je Reuters.

- Neoliberali su potakli osjećaj konfuzije u našem sistemu vrijednosti. Mnogi ljudi smatraju da je država samo veliki teret. Ekstremi nisu dobri. Gradimo normalnu državu - rekao je on u govoru nakon izbora 13. oktobra na kojima je PiS osvojila četverogodišnji mandat.

Nakon što je komunistička vladavina okončana prije tri decenije, Poljska je prihvatila teške ekonomske reforme za koje su liberalni zapadni ekonomisti rekli da su potrebne za spas ekonomije, ali PiS kaže da su stvorili slobodan oblik kapitalizma koji potiče nejednakost.

Nije dao detalje o koracima koje PiS planira poduzeti u svojim reformama pravosuđa. Stranka navodi da su daljnje reforme namijenjene povećanju efikasnosti sudskog sistema, ali protivnici kažu da su dosadašnje reforme samo dodatno politizirali pravosuđe.

Od povratka na vlast 2015. godine, PiS je uveo izmjene načina upravljanja sudovima i promijenio neka pravila koja reguliraju Ustavni sud i Vrhovni sud.

Izvršna komisija Evropske unije odgovorila je pokretanjem pravnih radnji zbog reformi za koje kaže da ugrožavaju vladavinu zakona i nezavisnost pravosuđa.

Morawiecki je jasno rekao da će PiS nastaviti sa ogromnim izdacima za socijalnu pomoć koji su mu pomogli da bude popularan. Obećao je nove programe socijalne pomoći porodicama sa najmanje troje djece i starijim osobama.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo