Svijet     | 19.11.2019. 19:07 |

Turska će vratiti u matične zemlje većinu zarobljenika ISIL-a do kraja godine

FENA Internet

ANKARA, 19. novembra (FENA) - Turska će vratiti u matične zemlje većinu svojih zarobljenika tzv. islamske države do kraja godine, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu za Reuters u utorak, sedmicu dana nakon što su turske vlasti započele s porogramom repatrijacije.

Ankara tvrdi da je zarobila 287 militanata na sjeveroistoku Sirije, gdje je turska vojska pokrenula ofanzivu protiv kurdske milicije YPG u prošlom mjesecu, i zarobila je na stotine sumnjivih džihadista. 

Govoreći za Reuters u Ankari, Soylu je kazao da Turska namjerava da pošalje još šest ili sedam sumnjivih džihadista tzv. islamske države u njihove matične zemlje, među kojim su Irska i Holandija. Turski zvaničnici u kontaktu su s kolegama u tim zemljama, dodao je.

- Broj zarobljenika vraćenih do kraja godine zavisit će od toga koliko bude trebalo vremena za taj proces, posebno za Evropu gdje je proces u toku - kazao je Soylu.

 - Mislim da će veliki dio njih biti u svojim zemljama do kraja godine - kazao je on, dodajući da izvjesne zemlje oduzimanjem državljanstva tim ljudima krše međunarodno pravo.

- One nemaju pravo da ostave svoje građane  bez državljanstva. One nemaju takvo pravo. To je razlog zašto održavamo konsultacije  s izvjesnim zemljama po tom pitanju, i one ih nakon toga prihvate - kazao je. 

Turska ima sporazume o repatrijaciji i izručenju sa zainteresiranim zemljama, ali ih izvještava prije nego što im vraća njihove građane. 

Turska je optužila evropske saveznice da su previše spore u prihvatanju svojih deportovanih građana koji su otputovali na Bliski istok kako bi se pridružili tzv. islamskoj državi. U međuvremenu evropske zemlje pokušavaju ubrzati plan izvlačenja hiljada džihadista iz sirijskih zatvora i njihovog slanja u Irak.

Turske evropske saveznice zabrinute su da bi prošlomjesečna turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije mogla dovesti do bjekstva sumnjivih pripadnika ISIL-a i članova njihovih porodica iz zatvora i logora kojima upravlja YPG.

Turska je do sada vratila 10 njemačkih državljana, jednog američkog državljana i jednog sumnjivog britanskog borca. Ankara je saopćila da će osumnjičeni biti deportovani u Irsku, Francusku i u druge, uglavnom evropske zemlje, u narednim danima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'