Svijet     | 19.11.2019. 17:25 |

Ured UN-a za ljudska prava odbacio američku podršku izraelskim naseljima

FENA Internet

ŽENEVA, 19. novembra  (FENA) - Ured UN-a za ljudska prava saopćio je u utorak da izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji krše međunarodno pravo, odbacujući novu poziciju Trumpove administracije da ih podrži.

Sjedinjene Države u četvrtak su odustale od četiri decenije stare pozicije da naselja, izgrađena na zemlji koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu u 1967. godini, nisu u skladu s međunarodnim pravom. 

- Mi još slijedimo dugogodišnju poziciju UN-a da izraelska naselja krše međunarodno pravo - izjavio je na brifingu za novinare portparol Ureda UN-a za ljudska prava Rupert Colville.

- Promjena u političkoj poziciji ne mjenja postojeće međunarodno pravo niti tumačenja Međunarodnog suda pravde i Vijeća sigurnosti - kazao je.

Međunarodni sud pravde, u savjetodavnom mišljenju objavljenom u 2004., navodi da izraelska naselja izgrađena na okupiranim palestinskim teritorijama, među kojima je i istočni Jerusalem, predstavljaju kršenje međunarodnog prava.  

Četvrta Ženevska konvencija iz 1949., koju su ratificirali i Sjedinjene Države i Izrael, navodi da okupacijska sila ne treba prebacivati djelove vlastitog civilnog stanovništva na teritoriju koju je okupirala, tvrdi Colville.

Nevladine aktivističke grupe također su odbacile novi stav Trumpove administracije, koji je objavio državni sekretar Mike Pompeo.

- To ne mjenja ništa. Predsjednik Trump ne može jednostavno izbrisati decenije etabliranog međunarodnog prava po kome gradnja naselja predstavlja ratni zločin - navodi Andrea Prasow, vršilac dužnosti direktorice grupe Human Rights Watch u Washingtonu, u izjavi za javnost.


Philippe Nassif iz grupe Amnesty International kazao je da je gradnja i održavanje naselja suprotna međunarodnom pravu i ravna je ratnom zločinu.

- Danas su Sjedinjene Države objavile ostatku svijeta kako vjeruju da su SAD i Izrael iznad zakona; da Izrael može nastaviti da krši međunarodno pravo i ljudska prava Palestinaca i da će u tome imati čvrstu američku podršku - navodi on u izjavi za javnost, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Visoki predstavnik upozorio UN na dosad nezabilježene napade na Mirovni sporazum

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo