Stranačke aktivnosti     | 19.11.2019. 18:39 |

BH blok traži da se razjasni dogovor i status ANP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Dogovor u Predsjedništvu BiH između tri člana Predsjedništva postavlja više pitanja nego što nudi odgovora. Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je BH blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza. I dalje tražimo odgovor na pitanje zašto se odustalo od usvajanja ANP-a prije imenovanja mandatara i kakve su uopće garancije da će dokument u bilo kojoj formi biti dostavljen NATO-u, navodi se u saopćenju Naše stranke.

BH blok traži i jednostavan odgovor na jednostavno pitanje: Šalje li se prema NATO-u dokument zvani ANP ili ne?

- Dogovor koji je danas postignut eksplicitno ne navodi ANP, nego Program reforme, dok jedan član Predsjedništva to tek naziva dokumentom. Ostaje nejasno da li navedeni Program reformi podrazumijeva reformu oružanih snaga što je suština ANP-a? Smatramo nedopustivim da se ovako ozbiljne odluke i dokumenti drže u tajnosti, a navedeni Program uopće nije dat javnosti na uvid. Time postaje jasno sljedeće: dok je mandatar Zoran Tegeltija neupitno imenovan, ostaje nejasan sadržaj drugog dokumenta. Ukoliko se radi o ANP-u, pozdravljamo takvu odluku i tražimo uvid u dokument- dodaju u saopćenju.

BH blok smatra da javnost treba znati da li je Program reformi usaglašen sa zakonom i Ustavom, te da li Stalna misija pri NATO-u ima ovlaštenje za slanje ovog dokumenta? Također, da li taj dokument šef Misije, predložen od strane Dodika, a imenovan od strane Komšića, Džaferovića i Dodika u aprilu ove godine, može odbiti slanje dokumenta?

Da li će navedeni dokument ponovo proći provjeru Parlamenta, Vijeća ministara ili Predsjedništva BiH? Smatramo neozbiljnim da se godinu dana čekalo na dogovor da bi sada građani BiH ostali bez odgovora na ova pitanja, smatraju u BH bloku.

- Budućnost generacija koje dolaze zavisi od ovakvih dogovora, a dok oni traju, 50.000 ljudi je napustilo Bosnu i Hercegovinu upravo zbog politike kakvoj svjedočimo u kojoj je jedna strana tvrdila da nema nikakvog odstupanja od ANP-a vrlo precizno, dok je druga kategorički odbijala takav stav.

S obzirom na to da postoji dokument pod nazivom ANP, mora se odgovoriti da li je ovo taj dokument, u kojem obimu će biti poslan i ko će ga poslati? Iz dogovora u Predsjedništvu nismo dobili odgovore na ključna pitanja i opravdano se pitamo da li je dogovor postignut tako da niko od ovih aktera ne izgubi, osim građana BiH - zaključuju iz BH bloka, a prenosi Naša stranka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo