Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 12:06 |

Prisustvo teških metala u rijeci Spreči, jezeru Modrac i ribi iz jezera Modrac

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. novembra (FENA) - U okviru kampanje "Voda za sve!", koju implementira Centar za ekologiju i energiju, a finansira Evropska unija, danas je održan okrugli sto u Tuzli na kojem je predstavljen dokument "Analiza fizičko-hemijskih parametara i prisustva teških metala u jezeru Modrac i rijeci Spreči".

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, inspekcije, univerziteta, organizacija civilnog društva i građani.

Prisutnima su prezentirani rezultati analize koja obuhvata fizičko-hemijsku analizu vode jezera Modrac i rijeke Spreče, analizu prisustva teških metala u vodi u jezeru Modac i rijeci Spreči kao i analizu mesa ribe iz jezera Modrac na sadržaj teških metala, analizu prisustva organskih polutanata i teških metala u tlu u donjem toku rijeke Spreče, te na koji način teški metali utiču na zdravlje ljudi i okoliš.

Analiza je pokazala da se prema sadržaju suspendiranih tvari, rijeka Spreča klasificira u najlošiju kategoriju vodotoka (IV kategorija), dok analiza kvalitete vode jezera Modrac ukazuje na visoku koncentraciju ukupnog fosfora i ukupnog azota što ukazuje da se jezero Modrac nalazi u trofičnom stanju, a utvrđen je i značajan unos suspendiranih tvari u jezero.

U analiziranim uzorcima rijeke Spreče utvrđene su visoke koncentracije teških metala. Posebno je uočljiva ekstremno visoka koncentracija arsena, olova i kadmija.

Utvrđeno je i da su olovo, nikl i kadmij prisutni u vodi jezera Modrac, što predstavlja ozbiljno zagađenje vode i može uzrokovati dugoročan negativan uticaj na ekosistem jezera.

U analiziranom uzorku babuške (Carrasius gibelo) utvrđeno je bioakumuliranje olova i kadmija u visokim koncentracijama, zbog čega ovu vrstu ribe nije preporučljivo koristiti za ljudsku ishranu - istaknuto je na okruglom stolu.

Kampanja "Voda za sve!" se odnosi na industrijsko zagađenje voda, a u fokusu ima rijeku Spreču i jezero Modrac. Realizuje se u okviru projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija u vrijednosti od 350.000 eura, a sufinansiraju Općina Lukavac i Francuska ambasada u BiH, saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

Nastavlja se trend zagađenja zraka u Tuzlanskom kantonu

MUP RH: U piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo