Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 13:50 |

KO SDA Sarajevo: Nesposobni Katica samo kriminalcima ulijeva osjećaj sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Nova pucnjava sa slučajem ranjavanja, koja se jutros desila na Baščaršiji, ukazuje da je sigurnosna situacija u Sarajevu alarmantna i da građani žive u neprestanom strahu. Punu odgovornost za postojeću situaciju snosi Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji su u proteklih deset mjeseci svojim pristupom ohrabrili kriminalce da divljaju na ulicama glavnog grada BiH, navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.
 
Ključna stvar koja je dovela do poremećaja u sigurnosnom sistemu KS, dodaju, jeste politizacija i nametanje stranačke kontrole policiji, o čemu je čak i Visoki predstavnik izvjestio UN.

Potpuno je skandalozna, po njihovom mišljenju, izjava ministra unutrašnjih poslova Admira Katice da je rješenje za novonastalu situaciju u tome da se građani počnu naoružavati.

Takve poruke, smatraju, može slati samo ministar koji je potpuno nesposoban i nezainteresiran za bavljenje poslom za koji je preuzeo odgovornost. Van pameti je da najodgovornija osoba, s ogromnim resursima MUP-a i policije KS, odgovornost svaljuje na kraju na građane.

- Umjesto da se počne suočavati sa sigurnosnim izazovima - što očigledno ne zna - Katica daje izjave, koje unose samo dodatni nemir i strah među građane, te šalje otvorenu poruku kriminalcima da se Fortina vlada ne namjerava suočiti s njima. Izvjesno je da je navedenu «pamet», Katica pokupio od svog stranačkog šefa Elmedina Konakovića koji također govori da hoda s pištoljem i javno se hvali time što je prijatelj s kriminalcima. Jedino rješenje za popravljanje sigurnosne situacije jeste hitna smjena ove Vlade i ministra Katice, te uvođenje znantno odlučnijeg i tvrđeg pristupa u suočavanju s kriminalom. Kanton Sarajevo ima policijske i druge resurse da osigura svojim građajima osjećaj sigurnosti, saopćeno je iz KOSDA Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

U akciji 'Sleeper' policija u Sarajevu zaplijenila 6,9 kg droge

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu