Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 13:58 |

Predstavnički dom PFBiH - Pozvati inspekciju ako preduzeće odbija reviziju

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji privatizacije privrednih društava i banaka u FBiH, čiji je predlagač zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović.

Izmjenama i dopunama sadašnjeg zakona iz ove oblasti, Osmanović predlaže da se Agencija koja vrši reviziju privatizacije može ubuduće obratiti Upravi inspekcija Federacije BiH ako neki od poslovnih subjekata odbija dati na uvid dokumentaciju za revidiranje. Bilo je dosad takvih slučajeva, pod raznim izgovorima, a Agenciji su bile „svezane ruke“ jer nije imala mehanizme za reakciju, obrazložio je Ismet Osmanović.

On je kao predlagač prihvatio danas amandman Naše stranke prema kojem Agencija treba da završi proces revizije u roku od pet godina od stupanja na snagu njegovog zakona.

Ta agencija se bavi ne samo predmetima iz poslijeratne već i iz perioda tzv. “Markovićeve privatizacije“.

Predstavnički dom je na današnjoj sjednici, osim ovog Osmanovićevog zakona, odobrio i Prijedlog zakona upućenog u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade, koji nalaže da do 30. juna 2021. godine bude produžen rok za otkup certifikatima stanova na kojima postoji stanarsko pravo.  

Nije prvi put da se u Federaciji produžava ovaj rok i uglavnom se to činilo bez mnogo rasprave u Parlamentu o zakonima koji ga propisuju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Predstavnički dom PSBiH danas o Zakonu o sukobu interesa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom