Svijet     | 20.11.2019. 14:21 |

Rudeineh: Američko priznanje Jerusalema i jevrejskih naselja je zločin stoljeća

FENA Internet

 

RAMALLAH, 20. novembra (FENA) - Glasnogovornik palestinskog predsjednika  je opisao američke odluke o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice i o legitmiziranju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama kao "zločin stoljeća".

Glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh u izjavi za javnost navodi da su Sjedinjene Države učinile istorijsku grešku podrškom kolonijalnoj politici u svojoj poziciji prema Jerusalemu i izraelskim naseljima, što predstavlja zločin stoljeća koji je učinio da regionalne sile izgube svoju ulogu na dešavanja na Bliskom istoku. 

Abu Rudeineh je kazao da će nastavak tih grešaka ojačati napetosti koji trenutno potresaju kompletnu regiju, i čiji je uzrok američka politika, te da niko neće biti u stanju da pobjegne pred plamenom izazvanim pogrešnom američkom politikom.

Dodao je da je glavni cilj borbe palestinskog naroda i njegovog čelništva očuvanje palestinske egzistencije i identiteta Jerusalema kao palestiniskog arapskog grada.

Istaknuo je da je jedino rješenje koje zadovoljava palestinski narod ono koje garantira okončanje trenutnih razornih trendova, dodajući da američka administracija treba razmotriti svoju pogrešnu politiku jer će palestinski narod ostati odlučan u svom stavu bez obzira na poteškoće.

- Naš narod u stanju je da osujeti urote, kako je to činio u prošlosti, i nezavisna palestinska država bit će uspostavljena prije ili kasnije, a Jerusalem sa svojim svetim mjestima, identitetom i naslijeđem bit će štit za palestinski nacionalni projekt - zaključio je Abu Rudeineh, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Regiju potresaju teške napetosti nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo objavio kako je novi stav Washingtona da izraelska naselja u okupiranim istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta