Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 15:18 |

Poziv za hitno djelovanje u vezi s tretmanom štićenika u Zavodu u Pazariću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je hitno zatražilo od nadležnih institucija - svih kantonalnih ministarstava za socijalni rad da djeluju na području svoje mjesne nadležnosti, ukoliko imaju smještene svoje štićenike u Zavodu Pazarić, a federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrše nadzor i utvrde činjenice te poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

- Na današnjoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Istovremeno, ovo ministarstvo poziva i druge nadležne organe da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima.

Iz Ministarstva podsjećaju kako su prava i zaštita djece regulisani međunarodnim i domaćim propisima i standardima koji se moraju poštivati, posebno kada se radi o statusu ranjivih kategorija.

- Također, za poduzimanje odgovarajućih radnji vezano za iste osobe potrebne su saglasnosti zakonskih zastupnika - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, na redovnoj sjednici Vlade FBiH, zakazane u petak, 22. novembra, razmatrat će se informacija o tretmanu štićenika o čemu će javnost biti informirana.

- Cijenimo da bi bilo mnogo korisnije da je zastupnica Ćudić, prije istupa u javnosti o spomenutom tretmanu štićenika Zavoda Pazarić, upoznala nadležne institucije - navodi se u saopćenju koje potpisuje federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo