Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 15:31 |

Bukvarević: Izmjenom Zakona ide se u smjeru završetka revizije (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO , 20. novembra (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- Radi se o suštinskom pitanju da Zakon o provođenju kontrole zakonitosti privedemo kraju. Po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, tim za kontrolu je imao obavezu da kontroliše vojne penzionere. S obzirom na to da svaki mjesec imamo novih oko 150 onda bi nam i revizija trajala duže. Želimo da reviziju završimo, kada su u pitanju borci- rekao je federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Ovom izmjenom, ističe, reguliše se da kontrolu rješenja vojnih penzionera ubuduće rade nadležne inspekcije u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, Zavodu PIO/MIO i Federalnom ministarstvu za boračka pitanja umjesto tima za kontrolu revizije.

Pored ovog predloženog zakona Predstavnički dom usvojio je zaključak da se zaduži Vlada FBiH da pripremi dodatne izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u smislu da se korisnicima prava iz ovog Zakona penzije usklađuju svake godine na način kako je to predviđeno Zakonom o penzijsko i invalidskom osiguranju FBiH.

- Ovakvom izmjenom bi se osigurala ravnopravnost svih pennzinera jer bi se svima na isti način radilo usklađivanje  - poručio je Bukvarević. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3689

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10kmZml-XNrUx5x4Zrp8UfHLJ_EHW0PV9?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana