Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 17:39 |

Mijatović pozvala na istragu otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  20. novembra (FENA) -Otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić za djecu i mlade s psiho-socijalnim hendikepima uistinu su škonatna. Pozivam vlasti Federacije Bosne i Hercegovine da iniciraju, po hitnom postupku, istragu slučajeva zlostavljanja u toj instituciji i da privedu pravdi odgovorne za zlostavljanja - izjavila je visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, povodom šokantnog otkrića zlostavljanja pacijenata u Zavodu Pazarić.

- Drugo, vlasti bi urgentno trebale ostvariti napredak na zatvaranju svih takvih institucija i reformi sistema zaštite djece u skladu sa standardima ljudskih prava. Osobe zolirane u takvim institucijama pate od osjećaja napuštenosti i zanemarenosti - kazla je.

- Kako zahtijeva Konvencija UN-a o pravima osoba s hendikepom, Bosna i Hercegovina trebala bi osigurati da sva djeca s hendikepom žive u porodičnom okruženju. U slučaju da porodica nije u stanju da osigura brigu nad djetetom s hendikepom, svi mogući napori trebaju se uložiti da se pruži alternativa zaštita unutar šire porodice, a u slučaju da i to propadne, unutar zajednice - izjavila je povjerenica Dunja Mijatović, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo