Regija     | 21.11.2019. 11:17 |

Bregu: Demografski trendovi najbolji pokazatelj težnji i potreba građana

FENA Saopćenje

ZAGREB, 21. studenoga (FENA) - Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u srijedu u Zagrebu kako se Europa i zapadni Balkan demografski mijenjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom da je samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u EU.

 "U zadnjih sedam godina migriralo je više od 5 milijuna građana (ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika). Ove brojke su još i veće kada se radi o mladima. Naime, iako 61 posto mladih podržava integraciju regije u EU, oni ne gube vrijeme. S obzirom da je 35 posto mladih u regiji nezaposleno, 62 posto njih želi da ode i radi u inozemstvu", iznijela je Bregu podatke Balkanskog Barometra.

 Po njezinu mišljenju to su alarmantne brojke za regiju.

 "One, međutim, govore o de facto demografskoj europeizaciji stanovništva u regiji", rekla je Bregu na početku panela "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti" kojim je moderirala, a koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu.

 "Vijeće za regionalnu suradnju u potpunosti je posvećeno regionalnoj suradnji i vjerujemo da stvari mogu krenuti naprijed, a negativni trendovi se promijeniti", kazala je.

 Pritom je napomenula da, iako je regionalna suradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU, treba nastaviti zajednički raditi na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijeloj regiji, unaprijeđivanju obrazovnog sustava tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije,, i konačno otklanjanju prepreka u regiji.

 "Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer, šta je zemlja bez ljudi", zaključila je Bregu, priopćio je RCC. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

DEI - Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju - screening

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije