Kultura     | 21.11.2019. 12:00 |

Predstave, izložbe i film na ovogodišnjim 'Danima Zaima Muzaferije' u Visokom

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Brojni su sadržaji na ovogodišnjim "Danima Zaima Muzaferije" čije će 16. izdanje od 27. novembra do 8. decembra obogatiti kulturnu scenu u Visokom, u organizaciji Udruženja "Ars Tragovi".

Predstave, izložbe slika i filmska ostvarenja utkani su u ovogodišnji program manifestacije, čiji je cilj očuvanje sjećanja na istaknutog bh. filmskog, pozorišnog i televizijskog glumca Zaima Muzaferiju.

Predsjednik Udruženja "Ars Tragovi" Rasim Kadić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da to udruženje nastavlja s ponosom čuvati uspomenu na visočkog prepoznatljivog glumca te da manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" predstavlja krunu jednogodišnjeg rada.

Kadić smatra da su Dani već etablirani kao značajna kulturna manifestacija koja se u Visokom iščekuje kao kulturni događaj godine, dok umjetnici u njoj žele učestvovati predstavljanjem vlastitog stvaralaštva.

Najavio je da će ovaj put biti izvedene četiri teatarske predstave, biti postavljene dvije izložbe slika te prikazan jedan film.

Kao centralni događaj Dana najavio je premijeru predstave Teatra Total iz Visokog "Kraj igre", rađene po motivima drame "End game" Samuela Becketta, a u režiji Jasenka Muzaferije, koja će biti izvedena u Gradskom kinu Visoko.

Od likovnih događaja posebno je zdvojio izložbu slika Romana Petrovića u Zavičajnom muzeju Visoko, a riječ je o reprezentativnoj postavci "Djeca ulice" iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

- Svake godine pripremimo jednu reprezentativnu izložbu po kojoj su Dani prepoznatljivi, a nakon predstavljanja, između ostalih, djela Gabrijela Jurkića i Ismeta Mujezinovića, sada je red na Romana Petrovića - podvukao je Kadić.

Također je ustvrdio da Dani u 16. izdanju prvi put nude i lutkarsku predstavu, a riječ je o komadu "Mali Muk" Pozorišta mladih Sarajevo, koja će biti izvedena u Kulturnom centru Prijeko-Altindag, a visočka publika imat će priliku pogledati i predstavu "Slavna Florens" Kamernog teatra 55 u režiji Admira Glamočaka, koja će biti izvedena u Gradskom kinu Visoko.

Kadić naglašava da će premijerno biti prikazan dokumentarni film "Pljuni u šake" reditelja Tarika Hodžića u Gradskom kinu Visoko, urađen za Al Jazeera Balkans.

Tu je i izložba radova "Na dvije palete" visočkih umjetnika Mensuda Bečara i Alije Šahinovića koja će biti otvorena u Galeriji Likum 76.

Pored spomenutih sadržaja, Dani donose i predstavu "Taksimetar" po tekstu Gorana Vojnovića iz Slovenije, u izvođenju Adema Smailhodžića i Irfana Ribića, a bit će izvedena u Kulturnom centru Prijeko - Altindag.

Rasim Kadić se nada da će publika uživati u pripremljenom sadržaju, a manifestacija potvrditi važno mjesto na kulturnoj mapi BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo