Stranačke aktivnosti     | 21.11.2019. 12:00 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Povodom zastrašujućih prizora i nepojmljivog tretmana djece korisnika JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Platforma za progres poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da u potpunosti poštuju Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom. Takođe, pozivamo nadležna tužilaštva i inspekcije da hitno reaguju na sve navode o kršenju navedenih konvencija.

20. novembar je Međunarodni dan djeteta. Ove godine obilježava se i tridesetogodišnjica usvajanja Rezolucije Generalne skupštine UN broj 44/25 kojom je Konvencija o pravima djeteta otvorena za potpisivanje i ratificiranje. Republika Bosna i Hercegovina potpisala je i ratificirala Konvenciju o pravima djeteta 1993. godine. Nadležne institucije Bosne i Hercegovine, od potpisivanja Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas, nisu poništile ovu ratifikaciju,  što znači da je ona, prema važećem Ustavu Bosne i Hercegovine, i sada na snazi.

Član 3 (stav 3) Konvencije o pravima djeteta propisuje sljedeće: „Države - potpisnice će osigurati da se institucije, službe i ustanove odgovorne za brigu o djeci i njihovu zaštitu pridržavaju standarda koje su uspostavile nadležne vlasti, naročito u pogledu sigurnosti, zdravlja, broja i prikladnosti njihovog osoblja, kao i odgovarajućeg nadzora nad njima."

Bosna i Hercegovina potpisala je Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom (Rezolucija Generalne skupštine UN A/RES/61/106 svojena 13.12.2006. godine) 29. jula 2009. godine i ratifikovala je 12. marta 2010. godine. Svrha ove Konvencije je unaprjeđenje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda osoba s invaliditetom, te unaprjeđivanje poštivanja njihovog urođenog dostojanstva. Naše društvo ima onoliko samopoštovanja koliko su njegovi članovi spremni ukazati poštovanje i brinuti se o onima koji su najranjiviji i ne mogu, iz razloga koji su van njihove kontrole, voditi brigu o sebi.

Platforma za progres podsjeća političke stranke čiji su predstavnici izabrani u zakonodovne i imenovani u izvršne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da svakodnevno promoviraju i zastupaju interese svih građana ove zemlje, posebno najranjivijih kategorija društva, uključujući djecu i invalidne osobe, a da se pritom suzdrže od bilo kakve zloupotrebe ranjivih  kategorija stanovništva.

Sticanje publiciteta, odnosno jeftinih i kratkoročnih političkih poena ili bilo kakve koristi koja nije u interesu javnog dobra ne treba da bude svrha postojanja političkih stranaka.
S poštovanjem, 
Platforma za progres

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rumunska vladajuća koalicija na evropskim izborima suprotstavlja se ultranacionalistima

Saopćenje za javnost SDA

Puigdemont traži ustupke separatistima u zamjenu za podršku novom španskom premijeru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'