Stranačke aktivnosti     | 21.11.2019. 13:44 |

Saopćenje za javnost PDA BiH

FENA Saopćenje

 

Pojedini zastupnici u Parlamentu FBiH pali na ispitu o pravima i potrebama djece 

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine osuđuje glasanje dijela zastupnika u Parlamentu FBiH koji su bili suzdržani i nisu podržali prijedlog da se sagleda stanje u Zavodu Pazarići. 

Naime, na 8. redovnoj sjednici Parlamenta Federacije BiH pokrenuta je inicijativa za raspravu o katastrofalnom stanju u Pazariću. Nažalost po djecu i sve građane BiH, inicijativa nije imala podršku vladajuće strukture prema kojima su načelo nediskriminacije kao opće načelo Europske unije kojoj težimo očigledno nepoznanica i nestranački interes. 

Želimo podsjetiti pojedine zastupnike da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o pravima djeteta, kao i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i njenog Fakultativnog protokola o postupku povodom pritužbi. Također, želimo podsjetiti da npr. u članu 3. Konvencije o pravima djeteta piše da će države potpisnice osigurati da se institucije, službe i ustanove odgovorne za brigu o djeci i njihovu zaštitu pridržavaju standarda uspostavljenih od odgovarajućih vlasti, naročito u pogledu sigurnosti, zdravlja, u broju i prikladnosti njihovog osoblja kao i odgovarajućeg nadzora nad njima. 

Neglasanjem zakonodavnog tijela pokazao se nivo svijesti pojedinih zastupnika o problemima koji se tiču navedene populacije. Također, podsjećamo ih da su u skladu sa članom 2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da svojim građanima pruže “najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda.” Ustav Federacije BiH garantuje pravo na život, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. 

Bez obzira na sve navedeno, na obaveze “federalaca” nekih izabranih voljom građana, a nekih preko socijalnih stranačkih mandata, nisu imali sluha, hrabrosti i ljudskosti da se posvete pitanjima problema djece iz Zavoda Pazarići. 

Na kraju PDA BiH želi naglasiti da je Klub zastupnika PDA u Parlamentu FBiH podržao inicijativu da se raspravlja o ovom problemu, a s ciljem pronalaska najboljeg riješenja, kao i sankcionisanja onih koji su doprinijeli teškoj situaciji u Zavodu Pazarići.

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Elzina Pirić nova predsjednica PDA BiH

Saopćenje za javnost PDA

Saopćenje za javnost PDA BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu