Bosna i Hercegovina     | 21.11.2019. 16:15 |

Trećestepeno vijeće Suda BiH - Vejzović osuđen na četiri godine zatvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Trećestepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH djelimično je uvažilo žalbu branioca optuženog Kahre Vejzovića te preinačilo drugostepenu presudu od 16. maja u odnosu na odluku o kazni.

Optuženi, koji je presudom od 16.05.2019. godine oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. KZ Bivše SFRJ, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni KZ RBiH i KZ SFRJ, je osuđen na  kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, dok je u preostalom dijelu drugostepena presuda ostala neizmijenjena.  

Prvostepenom presudom Suda BiH od 31.08.2018. godine, optuženi  Vejzović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Presudom vijeća Apelacionog odjeljenja BiH od 12.02.2019. godine, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH potvrđen je dio oslobađajuće prvostepene presude koji se odnosi na tačke 2, 3, 4, 5, 6, 13. i 14., dok je prvostepena presuda u odnosu na tačke izreke 1, 7, 8, 9, 10, 11. i 12. ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Nakon održanog pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, optuženik Vejzović je oglašen krivim za radnje opisane u tačkama 1–7. izreke presude, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. KZ SFRJ..., te je osuđen na šest godina, saopćeno je iz Suda BiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom