Svijet     | 21.11.2019. 17:56 |

Dvije bebe među 73. migranata spašena kod libijske obale

FENA Internet

NA PALUBI BRODA OPEN ARMS, 2. novembra (FENA) - Otprilike 73. migranata, od kojih su mnogi patili od hipotermije i opeklina, spasio je španski humanitarni brod u srijedu navečer iz nakrcanog gumenog čamca koji je plutao morem kod libijske obale skoro 24 sata.

To je posljednje spašavanje koje je izveo brod Open Arms na Mediteranu, gdje se više od 1.000 migranata na putu iz sjeverne Afrike ka Evropi utopilo ili nestalo do sada u ovoj godini, sudeći po brojkama UN-a.

Open Arms u više se navrata sukobljavao s vladama u Italiji i Malti, u svojim naporima da spasi migrante koji se odvaže na opasan prelazak morskim putem, dok se obje zemlje protive pokušajima da se spašeni migranti iskrcaju na njihove teritorije.

Među migrantima koji su prebačeni na brod humanitarne grupe bilo je dvoje djece mlađe od pet godina.

Oni su djelovali prestrašeno dok su izvlačeni iz čamca, pokazali su Reutersovi snimci.

Migranti, većinom iz centralne i zapadne Afrike, pronađeni su stješnjeni u čamcu čiji je motor prestao s radom, sopćila je glasnogovornica Open Arms Laura Lanuza.

Mnogi su bili u šoku od hipotermije i od opeklina drugog stepena od dugog izlaganja slanoj vodi i benzinu, dodala je ona.

Jedan mladić iz Nigera imao je rane od vatrenog oružja za koje tvrdi da je zadobio dok je boravio u libijskom pritvorskom centru početkom novembra.

Šef misije Open Arms Ricardo Gati, izjavio je da je, iako se spašavanje desilo u blizini libijskog grada Zawiya, ta nevladina organizacija pokušala da se iskrca u evropskoj luci.

- Voljeli bismo da dobijemo odgovor od funkcionalne vlade, što nam ostavlja samo Italiju ili Maltu. Najbliža sigurna luka za nas je u Italiji. Čekat ćemo da vidimo kakav će odgovor biti i kako bismo uvidjeli koliko dugo moramo čekati - kazao je Gati.

Ta nevladina organizacija ovog je ljeta bila u višesedmičnom sporenju s italijanskom vladom, sa skoro 100 migranata nakrcanih na brodu Open Arms u teškim uslovima, koje je okončano nakon što je italijanski sud naredio vlastima da otvore svoju luku za migrante.

 Ovaj put, upozorio je, vremena je malo.

- U roku od dva ili tri dana znat ćemo kada će more postati veroma nemirno - izjavio je Gati, prenosi  Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo