Svijet     | 21.11.2019. 16:55 |

Britanski Konzervativci prikupli 26 puta više donatorskih sredstava od Laburista

FENA Internet

LONDON, 21. novembra (ENA) - Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona prikupila je 26 puta više sredstava u političkim donacijama od najveće opozicione Laburističke stranke u prvoj sedmici predizborne kampanje za opće izbore.

Izborna komisija objavila je da su Konzervativci prikupili 5,7 miliona funti od 6. do 12. novembra, dok su Laburisti Jeremy Corbyna prikupili samo 218.500 funti.

Sudeći prema tim ciframa, Laburisti zaostaju čak i za dvije manje stranke po prikupljenim sredstvima, iako Laburisti namjeravaju prikupiti više novca od manjih donacija koje su ispod donjeg praga finansiranja od 7.500 funti koji je postavila komisija.

Liberalni demokrati prikupili su 275.000 funti, dok je Stranka Brexita Nigela Faragea prikupila 250.000 funti.

Najveći donator Konzervativaca je pozorišni producent John Gore, koji je dao milion funti. On je bio najveći donator stranke i u prošloj godini.

Naredna tri najveća dontora su putnička kompanija Trailfinders, te firme Countrywide Developers i WA Capital, od kojih je svaka donirala stranci po 500.000 funti.

Današnja vijest pružit će dodatni podsticaj Konzervativnoj stranci dok koordinira reklamnu kampanju i popunjavanje predizbornih štabova osobljem do izbora 12. decembra.

Krajem prošle godine, Konzervativci su prijavili prvi deficit u osam godina i bili su težoj finansijskoj situaciji od Laburista, sudeći po godišnjim izvještajima objavljenim u augustu.

Stranka je, ipak, nadmašila Laburiste u ovoj godini kada je postalo očigledno da se Britanija kreće u pravcu novih izbora, dok je Johnson lično nadmašio rekord od najviše prikupljenog novca za jednog britanskog političara u njegovim nastojanjima da postane premijer u ovoj godini, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu