Kultura     | 22.11.2019. 13:26 |

Otvoreni Kazališni susreti BiH u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 22. studenoga (FENA) - "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja" Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, nastalom pod autorskom palicom Ive Brešana u režiji Nikole Pejakovića, u Brčkom su u četvrtak navečer otvoreni 36. kazališni susreti BiH.

Uoči izvedbe prisutne je pozdravio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i kazao kako je sve spremno za teatarsku čaroliju Brčko distrikta BiH.

"Ovo je jedinstvena kazališna smotra jer okuplja, između ostalog, najvažnija ostvarenja kazališnih kuća iz regije, koje, kako sam čuo i od selektora, prepoznaju jedan dobar festival i predstave rade prema kriterijima da bi mogle sudjelovati na Susretima", kazao je Milić.

Istaknuo je kako ove godine Kazališni susreti možda imaju i najintrigantniji tematski okvir u kojem su postavljene predstave zatočene u prošlosti, a u kojima prevladava karakter balkanskog čovjeka.

Prisutnima se obratio i ravnatelj festivala Jakov Amidžić, kazavši kako publiku očekuje izniman kulturni događaj ali i iznenađenja, od kojih je i predstava od tri sata s pauzama.

Šekspirov Hamlet u ruhu Dalmatinske zagore, tipično brešanovski, zaigrao je u sastavu osmočlanog glumačkog ansambla u sastavu: Željko Erkić, Aleksandar Stojković Piksi, Ljubiša Savanović, Željko Stjepanović, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

Večeras, druge večeri festivala, na repertoaru je predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR "Majka ili sve lutke idu u raj" Nedžme Čizmo u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović.

Prateći program nastavlja promocijom knjige "Izabrane drame" Ljubice Ostojić i "Lir, bivši kralj" Žarka Milenića.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!