Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 13:34 |

Svečanost u zeničkom naselju Tetovo povodom završetka izgradnje osnovne škole

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. novembra (FENA) - Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je upriličeno i svečano otvaranje nove zgrade Osnovne škole “Hasan Kikić” u zeničkom naselju Tetovo.

Ovo je ujedno i prva školska zgrada koja je nakon rata izgrađena u Zeničko-dobojskom kantonu, čija je vlada najvećim dijelom i finansirala izgradnju te škole, za koju su doprinos dali i Grad Zenica, UNDP te Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Direktorica škole Hasna Alihodžić napomenula je kako su nastavnici i 529 učenika, raspoređenih u dvije smjene, već od septembra i početkom nove školske godine, preselili u novu zgradu te tako napustili neuslovnu i 80-ak godina staru zgradu.

-Ako poredimo staru školsku zgradu i uvjete u kojima su učenici radili, mislim da možemo biti zadovoljni. Želimo da škola služi onome čemu treba, odnosno našoj djeci- kazala je direktorica Alihodžić.

Vlada ZDK, napomenuo je premijer Mirza Ganić, u izgradnju ove škole uložila je oko dva od ukupno 2,4 miliona KM, koliko je koštala izgradnja nove zgrade, čime su, kako je napomenuo, potvrdili da ravnomjerno ulažu u Zenicu, kao i sve druge lokalne zajednice.

- Mi smo uspjeli da okončamo radove na izgradnji ove škole… Ovo je izuzetno human projekat, prije svega zbog djece.

I ovaj saziv vlade opredjeljen je da nastavi ulagati u školske objekte, a ove smo godine, zajedno s UNDP-om i Caritasom te drugim organizacijama, puno radili na rekonstrukciji i investicionim održavanju- kazao je resorni ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić, koji je napomenuo kako je izgradnja ove škole, u aprilu prošle godine, počela za vrijeme prethodnog saziva Vlade ZDK.

Kozlić je napomenuo kako je u toku završetak radova na četiri školske fiskulturne dvorane u Tešnju, za koje je i Vlada ZDK izdvojila 700.000 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'