Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 14:39 |

Počelo obilježavanje Dana državnosti BiH u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. novembra (FENA) - Historijskim satom u svim osnovnim i srednjim školama te polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u općinama Pale i Foča u FBiH, danas je počelo obilježavanje Dana državnosti na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti općina i BPK Goražde te boračkih udruženja, položile su cvijeće na partizansko spomen-obilježje u Prači i spomen-obilježje poginulim braniocima u Hrenovici, mjesto pogibije prvih žrtava 1992. godine, "Šehidsku kapiju" i partizansko spomen-obilježje u Ustikolini.

Posebnu pažnju građana Goražda danas je izazvao neobičan poetsko-muzički performans na ulici ispred Osnovne škole "Husein ef. Đozo" čiji objekat je bio u prazničnom izdanju, sa istaknutim državnim zastavama na svim prozorima. Uz poruku "Sretan rođendan domovino" učenici te škole govorili su stihove i pjevali pjesme koje svjedoče o njihovoj ljubavi prema BiH.

- Učenici se zaista potrude da svaki praznik posvećen državi BiH obilježe dostojanstveno. S djecom to nije teško, njihova ljubav je najiskrenija pa i taj patriotizam i ljubav prema svojoj državi. Kod njih je sve od srca i kada pripremamo program uz ovako bitne datume, oni se nekako najviše tome raduju. Aktiv nastavnika bosanskog jezika i književnosti i nastavnica muzičke kulture odlučili su na poseban način ove godine obilježiti Dan državnosti BiH. Takođe, svi učenici naše škole došli su danas sa simbolima BiH, zastavama i drugim rekvizitima i tako dali doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma - kazala je predsjednica Aktiva bosanskog jezika i književnosti Munira Kovač Devlić.

U svim džamijama na području muftijstva goraždanskog proučena je hatma-dova šehidima a večeras će u Centru za kulturu Goražde biti upriličeno poetsko-muzičko veče uz dodjelu nagrada za najbolje likovne i literarne radove povodom Dana državnosti BiH.

Program obilježavanja ovog značajnog datuma na podurčju BPK Goražde trajat će do 29. novembra, a centralni događaji bit će održan na dan praznika, 25. novembra kada će uz ostalo biti održana akademija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana