Ekonomija     | 22.11.2019. 15:20 |

Najniže zarade u RS primaju građevinski radnici

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. novembra (FENA) - Prosječna plaća u oktobru u Republici Srpskoj (RS) iznosila je 910 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Oktobarska zarada je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 2,9 posto, a realno za 2,7 posto, dok je u odnosu na septembar 2019. nominalno veća za 0,1 posto, a realno manja za 1,1 posto.

Najviša prosječna zarada nakon oporezivanja bila je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.389 KM, dok je najniža u oblasti građevinarstva - 637 KM.

U oktobru je najveći nominalni rast plaće zabilježen u sektoru administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti od 15,3 posto, u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu od 13,1 posto i poslovanju nekretninama od 12,2 posto.

Smanjenje zarade zabilježeno je u područjima djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada od 1,3 posto, snabdijevanju vodom; kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine od jedan procenat i vađenju ruda i kamena od 0,2 posto.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta