Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 15:39 |

Službena posjeta izaslanstva MO i OSBiH Ministarstvu odbrane Mađarske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Uz visoke počasti, intoniranje državnih himni, izaslanstvo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođeno ministricom Marinom Pendeš, obavilo je službeni posjet Ministarstvu odbrane Mađarske.

U izaslanstvu Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bili su i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra obrane za financije i proračun Miro Cabo, te zapovjednik 5. pješačke brigade Oružanih snaga BiH brigadir Emir Kliko.

Izaslanstvo MO i OS BiH dočekano je uz visoke počasti, intoniranje državnih himni, postrojavanje i prijavak počasne postrojbe, te je tom prigodom ministrica Pendeš položila vijenac na Trgu heroja u centru Budimpešte.

Tokom službenih razgovora, obrađene su teme iz domena bilateralne obrambene suradnje, regionalne sigurnosti i stabilnosti, analize regionalnih sigurnosnih prijetnji, izazova i rizika, proces europskih i euroatlantskih integracija, izazovi i perspektive, te doprinos oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz doprinos međunarodnim operacijama potpore miru.

U službenim razgovorima potvrđena je spremnost Ministarstva obrane Mađarske da podrži projekte razvoja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH, kao i nastojanja za ispunjenje uvjeta, te dostizanje kriterija i standarda za uključenje naše države u europske i euroatlantske integracijske tokove.

Dogovoreno je formiranje zajedničke stručne radne grupe koja će izraditi strategijski koncept, kao i pripremati za zaključenje godišnje programe bilateralne obrambene suradnje.

- Podsjećamo da je Veleposlanstvo Mađarske u BiH ujedno i NATO kontakt veleposlanstvo za BiH, te su razmotreni modaliteti za intenziviranje projekata javne diplomacije, kao i osnaženja sadržaja i vidljivosti programa partnerske suradnje BiH sa NATO-om - navode iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu