Svijet     | 23.11.2019. 12:53 |

U napadu autobombom u pograničnom sirijskom gradu ubijeno devet ljudi

FENA Internet

DAMASK, 23. novembr (FENA) - Najmanje devet ljudi, među kojima četvero civila, ubijeno je u subotu u eksploziji autobombe u sirijskom gradu u blizini turske granice, saopćila je ratna nadzorna grupa.

Još 22 osobe su ranjene u eksploziji u sjeveroistočnom gradu Tal Abyad, koji kontroliraju turske snage i njima saveznički sirijski pobunjnici, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, posljednju u nizu napada na sirijske gradove otkako su turske snage pokrenule ofanzivu na sjeveru Sirije u prošlom mjesecu.

Pobunjenici u turskom savezništvu okrivili su za napad kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), koje Turska smatra teroristima povezanim sa separtističkim pobunjenicima protiv kojih se bori na vlastitoj teritoriji.

- Današnja eksplozija nosi sve oznake YPG. Na njihov tipičan način, automobil nakrcan eksplozivom postavljen je na glaavnu ulicu i raznešen je na daljinsko uprvljanje - izjavio je zapovjednik milicije Narodna vojska za dpa.

Turska i njeni saveznički sirijski pobunjenici osvojili su Tal Abyad i okolne regije nakon pokretanja vojne ofanzive na sjeveroistoku Sirije 9. oktobra protiv kurdskih milicija na toj teritoriji.

Dva sporazuma o primirju, prvi sa Sjedinjenim Držvama i drugi s Rusijom, doveli su do pauze u turskoj operaciji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'