Ekonomija     | 24.11.2019. 12:08 |

'Zenicatrans' stabilizirao poslovanje, za sanaciju duga traži podršku Grada

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. novembra (FENA) - Gradsko vijeće Zenice usvojilo je Nacrt budžeta za 2020. godinu u visini od 64.014.000 KM (prihodi 57.714.400 KM te akumulirani suficit 6.300.000 KM), ali u njemu nije predviđen i novac za sanaciju stanja u JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" koje je opterećeno nagomilanim dugovima te mu prijeti stečaj.

Direktor tog preduzeća Darmin Terzić izrazio je nadu da će u prijedlogu budžeta ipak biti određeljen novac za sanaciju dijela poreskog duga te nabavku novih autobusa ili će u suprotnom, kako najavljuje, preduzeće biti primorano da reducira broj linija te odustane od nabavke novih sredstava za prijevoz.

- U tom bi slučaju štetu trpili građani, naši korisnici, pogotovo iz udaljenijih mjesta. Zato sam tražio i na sjednici Vijeća da ipak uvrste novac za naš oporavak. Uspjeli smo stabilizovati preduzeće, pokazali smo da se smanjenjem troškova i uštedama može puno toga učiniti. Sada na mjesečnom nivou poslujemo pozitivno te ispaćujemo plaće, odnosno izmirujemo sve tekuće obaveze - ističe Terzić, koji je poziciju direktora preuzeo u maju ove godine.

On dodaje da im je neophodna podrška gradonačelnika Fuada Kasumovića i Gradskog vijeća kako bi izmirivali zaostale dugove, prije svega prema Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine kojoj najviše i duguju te s kojom imaju potpisan sporazum o otplati zaostalog duga na rate.

- Dugovi prema radnicima, prema izvršnim sudskim presudama, svedeni su na 344.000 KM pa nam više i ne predstavljaju tako veliki problem. Prema dobavljačima imamo oko 350.000 KM duga, a za porez oko 3.700.000 KM. Očekujemo da nam za iduću godinu iz gradskog budžeta odobre 1.300.000 KM za isplatu dijela poreskog duga te još 300 do 500 hiljada KM za nabavku novih voznih jedinica - ustvrdio je Terzić.

Time bi, kako je dodao, zadržali licence te nastavili s procesom modernizacije voznog parka, što bi dovelo do dodatnog smanjenja potrošnje goriva i troškova održavanja.

Preduzeće iz gradskog budžeta još nije dobilo ni novac koji je, zaključkom sa sjednica od prije dva mjeseca, odlukom izglasalo Gradsko vijeće. Tim je zaključkom naloženo Gradskoj upravi da iz rebalansa gradskog budžeta za 2019. "Zenicatransu" četiri mjeseca isplaćuje po 150.000 KM te interventno još 400.000 KM.

- Nadamo se da ćemo dobiti taj novac koji nam je namijenjen, jer osim što smo uštedama došli do situacije da su nam prihodi nadmašili troškove, iz vlastitih smo sredstava počeli i sanaciju "udarnih rupa" na glavnoj autobuskoj stanici. Nakon tri godine, ponovo smo aktivirali i sistem najave dolazaka i polazaka sa glavne stanice. Tako želimo pružiti što kvalitetniju uslugu drugim prijevoznicima-korisnicima naše stanice, ali i korisnicima usluga prijevoza našeg preduzeća - podvlači Terzić, uvjeren da to preduzeće može izbjeći odlazak u stečaj.

Pozitivno je, kaže on, što veliku podršku menadžmentu daju i radnici koji, osim što su prihvatili sve mjere štednje, posredstvom Sindikata preduzeća prikupljaju i novac za kupovinu autobusa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sud osporio pravni postupak Grada Zenica za pravo korištenja nad Autobuskom stanicom Zenica

Sunulahpašić: Ako je Autobuska stanica vlasništvo Grada Zenica, zašto su još i platili 250.000 KM

'Zenicatransu' blokiran račun, najavljena obustava prevoza putnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo