Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 11:56 |

U Kalesiji prigodnim programom obilježen Dan državnosti BiH

FENA Saopćenje

KALESIJA, 25. novembra (FENA) - Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen-obilježju   te na spomeniku poginulim borcima NOR-a  u Kalesiji je danas obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 

U povodu ovog velikog praznika za BiH, održana je i Svečana akademija na kojoj su govorili općinski načelnik Sead Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović, a referat o bitnosti i očuvanju domovine iznio je profesor Sead Selimović.

- Ovaj dan je bitan za sve nas. Mnogo krvi naši su saborci prosuli da bi mi danas imali slobodnu domovinu i da bi uživali u svim njenim ljepotama. Bosne i Hercegovine je bilo i biće u granicama Drina, Una, Sava i Jadransko more - kazao je načelnik Džafić.

O ovom datumu govorio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović prisjetivši se i 25.novembra 1994.godine kada je oslobođena Lisača mjesto odakle su četničke horde sijale smrt na ovim prostorima.

Također je i prof.Selimović u svom referatu naglasio da je Bosna i Hercegovina država o kojoj se mnogo piše, ali vrlo malo zna.

- Historiju Bosne uglavnom su pisali autori različitih stručnih i naučnih profila iz susjednih država, Srbije i Hrvatske. O tome je i ovisilo i čija je Bosna. Ako je autor bio iz Srbije, Bosna je bila „vekovna srpska zemlja“, a ako je bio iz Hrvatske, Bosna je bila „povijesna hrvatska zemlja -  kazao je u svom referatu profesor dr. Sead Selimović.

On se prisjetio duge historije Bosne i Hercegovine te njenog krvavog puta koji je prošla do svoje nezavisnosti, a poseban akcentat Selimović je stavio na zasjedanje ZAVNOBiH-a te njegov značaj za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Svečane akademije upriličena je i izložba u galeriji BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija pod nazivom „Ja, Ban bosanski Kulin“, saopćeno je iz  Službe za informisanje Općine Kalesija.

Svoj doprinos obilježavanju 25.novembra dali su i učenici OŠ Rainci Gornji recitalima o Bosni, kao i učenici OŠ Kalesija te članovi GKUD-a „Halisije“ Kalesija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Pivić: U Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice

Emir Države Katar i visoki zvaničnici čestitali Dan državnosti BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom