Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 13:23 |

I ove godine obilježen Dan državnosti u Potočarima

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 25. novembra (FENA) - U Potočarima kod Srebrenice  danas je pologanjem cvijeće na spomen-obilježju u Memorijalnom centru obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Obilježavanju su prisustvovali brojni predstavnici udruženja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, predstavnici porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, predstavnici ratnih vojnih invalida,  demobilisanih boraca općine Srebrenica, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici, zatim predstavnici vlasti na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini, nevladinog sektora, sindikalne organizacije, kao i brojni Srebreničani i gosti koji su bili u posjeti Memorijalnom centru. Oni su učenjem Fatihe ili minutom šutnje odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida i svim šehidima Bosne i Hercegovine.

Na obilježavanju je bio prisutan i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji  je još jednom napomenuo da entitet RS-a "nije entiten samo srpskog naroda, nego svih građana BiH".

- Obilježavanjem Dana državnosti u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Bijeljini, Prijedoru i Doboju pokazujemo da se Dan državnosti BiH obilježava na cijeloj teritoriji BiH. Iako, neki ne priznaju ovaj przanik ne znači da ne postoji, mi ćemo nastaviti sa obilježavanjem u budućnosti intezivnije i snažnije. Ovo je prilika da se pošalje poruka da smo mi svoj na svome i da su ovo naša ognjišta – kazao je Salkić.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić kaže da je Bosna i Hercegovina u svakom dijelu države.

- Mi dok smo živi obilježavat ćemo Dan državnosti BiH. Svi koji ne prihvataju ovaj dan trebaju što prije da prihvate, jer je Bosna i Hercegovina jedina domovina za sve ljude koji žive ovdje – poručila je Subašić-

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika općine Hamdija Fejzić uputili su povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, svim građanima Srebrenice i Bosancima i Hercegovcima u zemlji i inostranstvu, čestitku za praznik.

- Dvadeset peti  novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943 godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Tog 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBIH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Ovaj historijski datum, obavezuje sve nas, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji i jačanju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine - navodi se u čestitki.

Centralna svečanost povodom obilježavanja Dana državnostiti BiH  u Srebrenici biće održana danas u Kulturnom centru , a program su pripremili njamlađi Srebrenčani.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Bećirović: Korijeni naše države izuzetno jaki i ne mogu ih 'iščupati' mali i prolazni politikanti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta