Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 16:54 |

U Općini Stari Grad svečano obilježen Dan državnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Svečani program povodom 25. novembra, značajnog datuma za državu Bosnu i Hercegovinu, održan je u Općini Stari Grad Sarajevo.

Delegacija Općine Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, ranije danas je položila cvijeće na više lokacija u Sarajevu i tako započela obilježavanje Dana državnosti. Veliki broj uposlenika Općine Stari Grad, općinskih vijećnika i gostiju su učešćem u svečanom programu na još jedan način ukazali su na značaj 25. novembra za Bosnu i Hercegovinu.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istaknuo važnost slavljenja tog datuma u današnje vrijeme.

- U novembru 1943. godine potvrđena je državotvornost naše zemlje, a znamo da je ona postojala i hiljadu godina prije tog datuma. Naši građani to ne smiju zaboravljati i zanemarivati, jer osobe bez države su niko i ništa. Teška situacija sa izbjeglicama kojoj svakodnevno svjedočimo i u našem gradu je veliki pokazatelj nefunkcionisanja države i normalnog uređenja - rekao je načelnik Hadžibajrić, te izrazio nadu da će se iz Općine Stari Grad početi tradicionalno slati snažne poruke za najznačajnije bosanskohercegovačke datume 1. mart i 25. novembar.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić je podsjetio na sve teške trenutke koje je ova zemlja proživljavala kroz historiju, ali ipak opstala sa najstarijim granicama u Evropi, te kao takva treba težiti ka konstantnom napretku i kreiranju što boljeg života za sve njene građane.

Poseban gost na današnjoj svečanosti je bio Ibrahim Čomić, predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u KS. Zanimljivo je da je njegov otac Halid Čomić bio aktivan vijećnik na sva tri zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Čomić je iznio nekoliko historijskih činjenica koji su prethodili zasjedanju u Mrkonjić Gradu 1943. godine, te posljedicama koje su uslijedile nakon.

- Čestiti ljudi ove zemlje, kojih ima mnogo, danas na sve načine trebaju spriječiti nastojanja određenih političkih lidera u našoj zemlji da se ugroze antifašistička načela i ideje ZAVNOBIH-a. To se ne smije i ne može nikako prihvatiti - poručio je Čomić.

U kulturno-zabavnom programu posebno se istakao nastup glumca, doajena bh. glumišta Josipa Pejakovića, ali i muzičke tačke mladih članova Udruženja „Note“, izvedba na harmonici Kenana Mulovića, učenika IV razreda OMŠ“Mladen Pozajić“, kao i orkestra poznatog KUD-a „Baščaršija“ iz Starog Grada, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta