Stranačke aktivnosti     | 26.11.2019. 08:24 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

R Srbija postaje „Bermudski trougao“ za branioce BiH

Već viđeno. R Srbija po ko zna koji put hapsi građane BiH na osnovu nevjerodostojnih dokaza za navodni ratni zločin u prethodnom ratu. Za dovoljan dokaz uzimaju pripadnost ARBiH ili HVO. Hapse ih po „tajnim“ i obzanjenim spiskovima.

I uglavnom ti sudski procesi koji redovno dugo traju zbog krhkih dokaza rezultiraju oslobađajućim presudama. Brojni su primjeri za to. Slučaj Ilija Jurišić, Ejup Ganić, Jovan Divjak, ...

I čin hapšenja gospodina Osmana Osmanovića prati istu matricu.

Istovremeno general Novak Đukić koji je pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora za jedan od najtežih zločina nad civilima je našao utočište i spokoj u R Srbiji. A dokazano je da je naredio granatiranje Tuzle sa Ozrena kada je 25. maja 1995.g. jedna granata ubila 71 građanina Tuzle, a ranila 150. Prosjek starost bio je 24 godine.

I ovaj dokazani zločin koji je optužio cijeli svijet je amnestiran u R Srbiji. A istovremeno se sumjna u objektivnost i nepristranost Haškog tribunala i Tužilaštva BiH.

I umjesto konsolidacije povjerenja između R Srbije i BiH i njenih građana, vlasti istočnog susjeda redovno sabotiraju ove napore hapšenjem branilaca ARBiH. A BiH je branilo oko 500.000 pripadnika ARBiH. I svi su oni potencijalni ratni zločinci i vjerovatno na nekom od spiskova  poput baze podataka terorističkih organizacija.

Istovremeno razvijamo putnu infrastrukturu, projektira se auto put Beograd – Sarajevo kojim vrlo vjerovatno neće put istoka smjeti putovati oni koji su branili domovinu BiH. To bi mogao biti put u jednom pravcu.

Apelujemo na vlasti R Srbije da procesuiranje ratnih zločina prepuste Tužilaštvu BiH koje je do sada bez izuzetka i bez obzira na vjeru, naciju i vojnu pripadnost korektno i profesionalno provodila.

I u konkretnom slučaju gospodina Osmana Osmanovića tražimo da se izruči BiH i da se od strane Tužilaštva BiH ispita i utvrdi, eventualna, odgovornost za ratni zločin.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu