Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 12:18 |

Mladi zapadnog Balkana u Briselu kreirali rezoluciju 'We Are Europe Too'

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BRISEL, 26. novembra (FENA) - Fondacija Boris Divković (Sarajevo) u saradnji sa Centre Party International Foundation (CPIF) i European Liberal Forum – ELF organizovala je studijsku posjetu Briselu za alumniste Regionalne liberalne političke akademije (RLPA).

Cilj posjete bio je stvoriti jaku mrežu mladih liberala zapadnog Balkana, ohrabriti ih za značajni utjecaj i društveni angažman, ali i ojačati vezu između mladih političara iz zemalja zapadnog Balkana i njihovih kolega iz Evropske unije.

Tokom posjete mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova radili su na kreiranju rezolucije “We Are Europe Too” u kojoj navode brojne razloge zbog kojih zemlje zapadnog Balkana trebaju biti dijelom EU, koja je uloga mladih u tom procesu pridruživanja, ali i ukazali kako EU treba postupati prema zemljama zapadnog Balkana.

Rezolucija je prezentovana na panel diskusiji u Evropskom parlamentu u kojoj su sudjelovala i tri evropska parlamentarca.

Rezolucija će biti predložena na jednom od predstojećih Kongresa mladih liberala Evrope i bit će smjernica kojom će se liberali Evrope rukovoditi u daljnjim odnosima sa zemljama zapadnog Balkana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta