Najave     | 26.11.2019. 12:33 |

Mašović s generalom Woltersom o prioritetima OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović sastat će se sutra u Monsu (SHAPE - Belgija) sa generalom Todom D. Woltersom, vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR).

Između ostalog, general Mašović će sa visokopozicioniranim vojnim dužnosnikom NATO-a razgovarati o trenutnim težišnim aktivnostima OSBiH, s posebnim osvrtom na rezultate učešća u mirovnim misijama i operacijama podrške miru, te na rezultate o provođenju obuke i vježbi u zemlji i inostranstvu, kao i planovima aktivnosti u narednom periodu.  

General Wolters je na dužnosti vrhovnog komandanta Komande Savezničkih snaga za Evropu od 3. maja ove godine i jedan je od dva strateška komandanta u okviru NATO saveza, gdje komanduje Savezničkom komandom za operacije (ACO) koja je odgovorna za planiranje i izvršavanje svih vojnih operacija Alijanse.

Pored načelnika ZŠ OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića, u delegaciji OS, koja će prisustvovati sastanku u Monsu, su i šef njegovog kabineta brigadir Edin Fako, kao i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić i oficir za vezu sa NATO SHAPE pukovnik Hazim Hodžić.

Također, delegacija OSBiH će danas, u okviru boravka u Belgiji, prisustvovati obilježavanju Dana OSBiH i svečanom prijemu u sjedištu NATO-a u Briselu, koji će biti održan u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.

Prijemu će prisustvovati zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO-u i EU, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom