Svijet     | 26.11.2019. 13:04 |

Erdogan: Katar podržava turske planove o naseljavanju sirijskih izbjeglica

FENA Internet

ANKARA, 26. novembra (FENA) - Katar bi mogao podržati turske planove, da naseli više od milion sirijskih izbjeglica u sjeveroistočnoj Siriji, nakon ofanzive protiv kurdskih milicija u toj regiji, navodi u utorak emiter programa NTV izjavu predsjednika Tayyipa Erdogana.

Turska je pokrenula vojnu akciju protiv sirijske kurdske milicije YPG prošlog mjeseca, osvojivši pojas teritorije od 120 kilometara duž njene jugoistočne granice.

Otkako je pokrenula ofanzivu, Turska je tražila od zapadnih saveznika da podrže njene planove da izgradi nove gradove na sjeveroistoku Sirije, gdje, prema njenim navodima, skoro polovina od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, a kojima trenutno pruža gostoprimstvo, može biti naseljena.

Ankara je pozvala na sazivanje međunrodne donatorske konferencije na kojoj bi se podržao njen plan. Zapadni zvaničnici tvrde da neće biti voljni da finansiraju svaki projekat koji ne podrazumjeva dobrovoljni povratak ili promjene u demografskoj slici Sirije.

Obraćajući se novinarima na povratnom letu nakon posjete Dohi, Erdogan je izjavio da je predstavio svoje planove katarskom emiru, šejhu Tamimu bin Hamad al-Thaniju, dodajući da je "gospodin Tamim pohvalio naše projekte", prenosi NTV.

Upitan da li će Katar pomoći u finansiranju njegovih planova, Erdogan je izjavio: "Njihova poenta je da mi zajednički možemo provesti te napore. Zaista ne postoji drugi način".

Katarski Crveni plumjesec saopćio je prošle sedmice da je pokrenuo novi stambeni projekat u partnerstvu s turskom agencijom za humanitarnu pomoć AFAD u blizini sirijskog grada Al Bab, koga su snage uz tursku podršku zauzele od Islamske države prije dvije godine.

Odnosi između Turske i Katara bliski su u posljednjim godinama. Ankara je podržala Dohu nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli veze s Katarom u 2017. optužujući ga za finansiranje militantnih grupa. Doha negira te optužbe.

Erdogan je izjavio da je također predstavio turske planove ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, dodajući da će obnoviti apel za donbatorsku konferenciju na samitu NATO-a u Londonu naredne sedmice. Kazao je da će realizacija tih planova "predstavljati primjer za svijet", prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu