Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 12:27 |

Politika nije profesija jednakih mogućnosti za žene i muškarce

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) – Bh. političarke koje iza sebe imaju iskustvo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti danas su na okruglom stolu u Sarajevu zaključile da politika nije profesija jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

- Politika je profesija sa najviše nepisanih pravila. Upravo to dovodi žene u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Kvota je 40 posto, a mi smo u ovom trenutku ispod tog minimuma najmanje 13 posto. Do sada nismo primijetili da se neko pretjerano trudio da se to promijeni -  izjavila je Lejla Ramić Mesihović, rukovoditeljica projekta „Žene na izborima u BiH“, u okviru kojeg je upriličen okrugli sto.

Učesnice su ukazale na problematiku poštivanja žene na radnom mjestu i onda kada je političarka. Među njima je Ljilja Zovko, koja je u prošlom mandatu bila šefica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakla da je potrebno upoznavati se sa kulturom svih novih trendova, ponašanja i standarda, te prepoznavati gdje se i šta može učiniti za dobrobit žena u politici.

U tom pogledu, novu Konvenciju Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada (C190) predstavila je koordinatorica Međunarodne organizacije rada Lejla Tanović navodeći da se prvi put daju definicije nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

- Uspostavlja se jedinstven i cjelovit okvir koji je rodno osjetljiv i inkluzivan – dodala je Tanović.

Okrugli sto organiziran je kao dio globalnog pokreta čiji je cilj doprinjeti sistematskim promjene i jačanju globalne feminističke solidarnosti u okviru 16 dana aktivizma.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu