Kultura     | 26.11.2019. 13:37 |

Agencija - Objava rezultata međunarodnog PISA istraživanja 3. decembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine objavit će 3. decembra u Sarajevu rezultate i preporuke međunarodnog PISA 2018 istraživanja, saopćeno je iz te agencije koja ovaj događaj najavljuje kao najznačajniji za obrazovanje u Bosni i Hercegovini u posljednja dva desetljeća.

Direktorica Agencije Maja Stojkić očekuje da će objava otvoriti konstruktivna pitanja i potaknuti nužne promjene u obrazovnomu procesu.

PISA istraživanje je najveće međunarodno istraživanje u obrazovanju, koje se provodi globalno, svake tri godine, među ciljanom dobnom skupinom - petnaestogodišnjacima. Opsežan proces PISA istraživanja za 2018. godinu proveden je u gotovo osamdeset zemalja/ekonomija svijeta, a među njima je prvi put bila i Bosna i Hercegovina.

- PISA nam odgovara na upit - u kojoj su mjeri naši učenici, nakon završenoga obveznog obrazovanja, pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i za aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici. Osim što ovo istraživanje procjenjuje funkcionalna znanja i sposobnosti za rješavanje realnih problema, PISA mjeri i mnoštvo drugih parametara i trendova koji prikazuju široku sliku kakvoće obrazovnih sustava i politika. No, uz konkretne brojčane pokazatelje, jednako važan ishod PISA istraživanja su preporuke na čijem je temelju moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno napraviti  učinkovitijima one segmente obrazovanih sustava koji budu ocijenjeni manjkavima - izjavila je Maja Stojkić, direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) pod čijom je mjerodavnošću organizirano PISA istraživanje u BiH.

Upravo će predstavnici te agencije objaviti 3. decembra rezultate PISA istraživanja u prisustvu predstavnika nadležnih ministarstva obrazovanja, državnih institucija, međunarodnih partnera, medija i stručne javnosti.

Direktorica Stojkić potvrđuje iznimno zanimanje. 

- Ne čudi što i domaća javnost, ali i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH a kojima je u središtu pozornosti unapređenje obrazovanja, pozorno prate ovaj proces i željno iščekuju objavu konačnih rezultata. Objava PISA rezultata, naime, predstavlja jedinstvenu priliku za obrazovne vlasti u BiH da dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje na temelju kojih će moći unaprijediti obrazovne politike. Brojne razvijene države, upravo na temelju PISA rezultata, stalno usavršavaju školske sustave. Temelj svakoga uspješnog društva jest ulaganje u mlade i nepovredivo je pravo učenika, roditelja, prosvjetnih djelatnika i javnosti zahtijevati vrhunsko obrazovanje za našu djecu koju moramo pripraviti za svijet koji se stalno i ubrzano mijenja - poručila je Stojkić.                                                                                            

                                                                                                               

                                                                                     

                                                                                                   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Državno izborno povjerenstvo objavilo konačne rezultate prijevremenih izbora

RIK: Na osnovu 442 obrađena biračka mjesta najviše glasova imaju SNS i Srbija protiv nasilja 

Turistička sezona u Hercegovini: Nadmašeni lanjski rezultati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo