Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 13:24 |

'Dani otvorenih vrata' za djecu u kasarni 7. muslimanske brigade

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. novembra (FENA) – Djeca predškolskog uzrasta, osnovci i srednjoškolci iz Zenice, Zavidovića i Konjica bili su, u sklopu "Dana otvorenih vrata“, gosti Prvog pješadijskog bataljona, Pete pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni 7. muslimanske brigade u Zenici.

Djeci su prezentirane neke vojničke vještine te dio naoružanja, a održano im je i predavanje te upriličeno gađanje vazdušnom puškom.  

-Svrha ove aktivnosti je da djeci i stanovništvu prezentiramo neke stvari koje mi radimo i koristimo u realizaciji svakodnevnih zadataka. Drago mi je što danas ovdje imamo dosta djece, jer ipak djeca su vojska najjača - kazao je izvršni oficir major Enis Herić.

Dodaje kako se ova aktivnost  organizira kako bi se kod djece "razbio" eventualni strah od uniformisanih lica.

-Ovo mi je relativno zanimljivo. Sviđa mi se kako su vojnici prijatni, kako se odnose prema nama. Sviđa mi se kako imaju nadu u našu mladost - kazao je Alen Perendija, učenik 2. razreda Tehničke škole iz Zenice, koji ističe da se zbog tehnike i tehnologije koju je danas vidio u njemu javila želja da se u budućnosti možda bavi i vojničkim pozivom.

Major Herić podsjetio je da je ovo bila samo jedna od aktivnosti u povodu proslave 1. decembra - Dana OSBiH, u sklopu koje su organizirali akciju darivanja krvi, malonogometni turnir za vojnike te pripadnike civilne zaštite i policije iz Zenice.

Sutra će od 10.30 do 12.30 sati u kasarni 7. muslimanske brigade biti upriličeno i svečano postrojavanje, kada će im gosti biti brojne zvanice iz javnog života i organa vlasti Zenice i ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana