Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 14:47 |

Savez samostalnih sindikata obilježio Dan državnosti na sjednici u Srebrenici

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 26. novembra (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) obilježio je Dan državnosti BiH tokom pete redovne sjednice Upravnog odbora održane u Srebrenici, saopćeno je iz tog sindikata. 

Članovi Upravnog odbora posjetili su Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, a nakon toga prisustvovali priredbi koju su povodom Dana državnosti pripremili srebrenički mališani.

Analizirajući dosadašnji tok kampanje "10 za 1000 KM", kojom se traži definisanje najniže plate u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, članovi Upravnog odbora su iskazali zadovoljstvo reakcijama javnosti na kampanju i zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH. Zaključeno je da u narednom periodu treba dodatno intenzivirati aktivnosti pozivanjem političkih stranaka da prihvate taj zahtjev sindikata.

- Ukoliko neka od stranaka odbije susret s predstavnicima SSSBiH, smatrat ćemo da su odbile ovaj zahtjev i da žele da radnici i radnice u FBiH nastave živjeti s primanjima koja su ispod svakog nivoa dostatnosti za normalan i dostojanstven život - saopćeno je iz ovog sindikata.

Na sjednici su usvojeni Plan rada i Finansijski plan za 2020. godinu. Tokom naredne godine poseban naglasak će biti na obilježavanju 115. godina djelovanja sindikalnog pokreta u Bosni i Hercegovini, što će Savez samostalnih sindikata BiH obilježiti na cijeloj teritoriji BiH.

Upravni odbor SSSBiH je razriješio dužnosti dosadašnjeg potpredsjednika SSSBiH i člana Predsjedništva UO SSSBiH Bajru Meleza "zbog izdaje prava radnika, prodaje sindikalnog pokreta, nestatutarnog djelovanja i nepoštivanja odluka organa Saveza samostalnih sindikata BiH", navedeno je također u saopćenju.

Savez samostalnih sindikata BiH će na zahtjev kolega iz Sindikata MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o policijskim službenicima u FBiH s ciljem da se definišu uslovi za povoljnije penzionisanje policijskih službenika koji zbog invalidnosti gube status policijskog službenika i postaju uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Također je prihvaćena inicijativa kolega iz Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH da se hitno utvrde radna mjesta sa otežanim uslovima rada u oblasti građevinarstva, kako bi se za ta radna mjesta mogao obračunavati beneficirani radni staž.

Osnovna zadaća Saveza samostalnih sindikata BiH i u narednom periodu ostaje borba za zaštitu prava radnika i poboljšanje njihovog radno-pravnog statusa i ekonomsko-socijalnog položaja, koji su ocijenjeni kao izuzetno niski i teški, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu