Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 14:18 |

Mišljenje Komisije će u toku dana biti upućeno Kolegiju Predstavničkog doma

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razmotrila je podobnosti te podržala kandidaturu i dat će preporuku za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za davanje preporuke za njegovo imenovanje glasalo je osam članova Komisije, dok je šest članova bilo protiv. Suzdržanih nije bilo.

Predsjedavajući Komisije Staša Košarac je nakon sjednice izjavio novinarima da će, u skladu s Poslovnikom, u toku današnjeg dana u daljnju proceduru prema Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputiti akt, čime bi se onda otvorila mogućnost da Kolegij Predstavničkog doma zakaže sjednicu i da se na tom domu potvrdi mandat Zoranu Tegeltiji na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Napomenuvši da u Komisiji ima ukupno 14 članova iz 14 političkih struktura, kazao je da je osam predstavnika političkih struktura dalo podršku Tegeltiji.  

Po njegovim riječima, to dovoljno govori o tome da je Tegeltija pokazao visok stepen razumijevanja, visok stepen znanja o načinima funkcioniranja institucija na nivuo BiH, uvažavajući vrlo jasno izraženu ustavnu kompetenciju i nadležnosti svakog od niova kao i opredjeljenje da se zakonski propisi poštuju, jer je to obaveza svakog izabranog zvaničnika.

- Ono što je posebno istaknuto jeste da će, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poštovati odluke organa, poštovati Ustav i zakonske propise - naveo je Košarac.     

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo