Stranačke aktivnosti     | 26.11.2019. 14:22 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Glamočak: Dodik mora upoznati NSRS sa sadržajem tajnog dokumenta

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS, je poručio da je Narodna skupština mjesto gdje se moraju donositi najbitnije odluke za Republiku Srpsku, a da bi prihvatanje „Programa reformi BiH“, na koje je pristao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, moglo značiti prelomni momenta za opstanak Republike Srpske.

„Dok još imamo vremena molim vas da pokušamo vratiti stvari ovde gdje imamo mogućnost odlučivanja. Nakon toga umjesto NSRS o ovom i drugim bitnim pitanjima odlučivaće se u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupština BiH“, rekao je Glamočak obraćajući se poslanicima na skupštinskom zasjedanju.

On je kazao da „Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti“, koju je 2017. usvojila NSRS obavezuje srpskog člana Predsjedništva BiH da mora upoznati NSRS sa sadržajem dokumenta „Program reformi BiH“ prije njegovog slanja u sjedište NATO.

„Građani moraju biti upoznati tome šta je Milorad Dodik potpisao. Obzirom na vrlo kontradiktorne informacije u javnosti i tvrdnje druga dva člana Predsjedništva BiH i Ambasade SAD da ovaj dokument, ukoliko ga NATO prihvati, automatski znači aktivaciju „Akcionog plana za članstvo u NATO“ (MAP) i deblokadu NATO puta“ upozorio je Glamočak.

On je kazao da se predviđenim reformama, na koje je Dodik pristao, pored puta u NATO, jača centralna država, a slabe entiteti.

„Šta je još predviđeno tim reformama? Hoće li reforme bezbjednosti dovesti u pitanju postojanje MUP-a Republike Srpske? Hoće li one pojačati pravosuđe na nivou BiH, a oslabiti entitetsko“, upitao je Glamočak.

Dodao je da sada postoji opasnost od otvaranja brojnih pitanja koja bi za Republiku Srpsku mogla biti bolnija nego članstvo u NATO-u.

Glamočak je kazao da aktivacija MAP znači saradnju države sa NATO, sa ciljem da ona postane punopravna članica ovog saveza i da u istoriji postajanja NATO-a još nije zabilježeno da je neka država imala aktiviran MAP, a da nije postala punopravna članica ovog saveza.

Sektor za politiku i medije SDS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta